ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Γιατρός δεν μπορεί να έχει χορηγήσει τέτοια δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα

Παγώνη στο CNN Greece: Γιατρός δεν μπορεί να έχει χορηγήσει τέτοια δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο θρίλερ με το ερώτημα της χορήγησης της ουσίας της κεταμίνης, και για το αν η εν λόγω φαρμακευτική ουσία υπάρχει διαθέσιμη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», δίνει απαντήσεις η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece. Μεταξύ άλλων, η κυρία Παγώνη ξεκαθαρίζει πως η εν λόγω ουσία «δεν μπορεί να υπάρχει στο τμήμα που ήταν το παιδί» και ότι «κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε αυτές τις δόσεις» που αναφέρονται, καθώς «σε αυτές τις υψηλές δόσεις επέρχεται θάνατος», όπως λέει.

Σημειώνει ακόμα πως ό,τι έχει συμβεί και ό,τι έχει χορηγηθεί από τους γιατρούς είναι καταγεγραμμένο στα βιβλία του νοσοκομείου. Σύμφωνα μάλιστα με την κυρία Παγώνη, «οι γιατροί βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία».

Σημειώνεται ότι η Ρούλα Πισιπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, επιμένει στο υπόμνμημά της, ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την θανατηφόρα ουσία κεταμίνη στο παιδί, στοχοποιώντας τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με σκοπό να αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για ιατρικό λάθος. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού της. Μάλιστα, υπέβαλε επίσημο αίτημα να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από πλευράς του νοσοκομείου, σχετικά με το αν υπάρχει διαθέσιμη τελικά αυτή η φαρμακευτική ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο Παίδων από την πλευρά του αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της 33χρονης.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει η εν λόγω ουσία στο νοσοκομείο, η κυρία Παγώνη ξεκαθαρίζει πως η κεταμίνη βρίσκεται σε ειδικό τμήμα στα νοσοκομεία, και ειδικότερα στις ΜΕΘ και στα χειρουργεία, και δεν μπορεί να υπάρχει στο τμήμα που ήταν το παιδί. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι καταχωρημένη σε συγκεκριμένα σημεία και οι γιατροί οι οποίοι τη δίνουν είναι καταγεγραμμένοι σε βιβλίο ημερήσιας νοσηλείας.

«Η κεταμίνη στα νοσοκομεία βρίσκεται σε ειδικό τμήμα και όχι στα τμήματα τα απλά, δηλαδή, σε μια παιδιατρική κλινική, σε μια παθολογική κλινική ενός νοσοκομείου. Βρίσκεται ή στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή στα χειρουργεία. Και εκεί είναι καταχωρημένη σε συγκεκριμένα σημεία και οι γιατροί οι οποίοι τη δίνουν είναι καταγεγραμμένα σε βιβλίο ημερήσιας νοσηλείας, όπου καταγράφεται και πότε δίνεται και από ποιον δίνεται και σε τι δόσεις δίνεται. Σε απλές κλινικές όπου νοσηλευόταν το παιδί, σε παιδιατρικές κλινικές δηλαδή ή σε παθολογικές κλινικές, σε όλες τις κλινικές, δεν υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει:

«Στο τμήμα που ήταν το παιδί, δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει η εν λόγω ουσία».

Η κυρία Παγώνη εξηγεί πως η κεταμίνη είναι αναισθητικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι αναισθησιολόγοι. «Αυτοί χρησιμοποιούν το φάρμακο αυτό και κανένας άλλος», τονίζει.

Στο ερώτημα αν το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται σε παιδιά, η κυρία Παγώνη σημειώνει μεταξύ άλλων πως είναι ένα παλιό φάρμακο που χρησιμοποιείτο περισσότερο σε ζώα και υπάρχουν καινούρια φάρμακα σήμερα: «Δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται στις μονάδες εντατικής θεραπείας τώρα σε παιδιά. Αυτό είναι ένα φάρμακο παλιό, που το χρησιμοποιούσαν και περισσότερο στα ζώα. Τώρα νομίζω ότι υπάρχουν καινούρια φάρμακα πολύ πιο διαφορετικά σε δράσεις και δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται τόσο πολύ τώρα», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα της δόσης που βρέθηκε, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι κατηγορηματική ότι κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε τέτοιες δόσεις: «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι δόσεις που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε είναι υπερβολικές δόσεις αυτές. Μπορεί να επέλθει θάνατος. Σε αυτές τις υψηλές δόσεις επέρχεται θάνατος. Κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε αυτές τις δόσεις, το φάρμακο αυτό», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το εάν μπορεί να έχει χορηγηθεί κατά λάθος κεταμίνη την ώρα της ανάνηψης, όπως ισχυρίζεται η 33χρονη, η Ματίνα Παγώνη σημειώνει ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία του νοσοκομείου, λέγοντας, μάλιστα, πως δεν είναι σωστό να λέει ο καθένας την άποψή του:

«Την ώρα της ανάνηψης, πως έγινε η ανάνηψη, από ποιους έγινε και τι χρησιμοποίησαν, αυτά είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία. Όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε απ' έξω, δεν γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε τι χρησιμοποιήθηκε και νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που τα στοιχεία βρίσκονται στα Βιβλία του νοσοκομείου. Όποιος λέει την άποψή του, δεν είναι σωστό».

«Ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, είναι καταγεγραμμένο. Οι γιατροί βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία και νομίζω ότι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επανέφεραν το παιδί τόσες φορές στη ζωή».

«Ο κάθε γιατρός κάνει τη δουλειά του, έχει καταθέσει και υπάρχουν τα βιβλία των τμημάτων που αναφέρονται τι έχει δοθεί σε κάθε ασθενή», τονίζει κλείνοντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν είχα πρόσβαση σε κεταμίνη. Οι γιατροί είχαν...» - Τι υποστηρίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σημειώνεται ότι η 33χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που προσκόμισε στην 18η ανακρίτρια προτού υποβληθεί σε ερωτήσεις, χαρακτήρισε «αβάσιμο» το συμπέρασμα των αρχών ότι εκείνη έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της Τζωρτζίνα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την θανατηφόρα ουσία κεταμίνη, στο παιδί, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δύο χρήσεις -μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».

Επιπλέον όπως αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14:30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15:10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.

«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14:50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».

Μάλιστα, όπως τονίζει στο υπόμνημα της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».

Η κατηγορούμενη υπέβαλε μάλιστα αίτημα στην ανακρίτρια να δοθεί έγγραφη απάντηση από το νοσοκομείο Παίδων, αφενός εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και αφετέρου εάν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.

Συνήγοροι υπεράπισης: Να απαντήσει το «Παίδων» αν διαθέτει ποσότητες κεταμίνης

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, τόνισε: «Σύμφωνα με την κατηγορουμένη και εντολέα μου, η προέλευση της ποσότητας θα μας δείξει και ποιος έχει κάνει την πράξη. Υποβάλαμε αίτημα να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από πλευράς του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" σχετικά με το αν υπάρχει διαθέσιμη τελικά αυτή η φαρμακευτική ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, κάτι το οποίο θεωρούμε, νομίζω δικαιολογημένα, αρκετά βασικό ζήτημα της δικογραφίας και δεν προκύπτει μέχρι σήμερα ούτε θετικά ούτε αρνητικά, εάν υπάρχει πράγματι η κεταμίνη στη διάθεση των ανθρώπων του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

»Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε εγγράφως είναι εάν υπάρχει βιβλίο που τηρείται σχετικά με τη διακίνηση αυτής της απαγορευμένης φαρμακευτικής ναρκωτικής ουσίας και αν και σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι θετική, τότε θέλουμε το όνομα αυτού ή αυτών που έλαβαν τέτοια φαρμακευτική ουσία κατά την επίδικη ημερομηνία της απώλειας της μικρής Τζωρτζίνας, δηλαδή 29/01/2022».

Νοσοκομείο Παίδων: Ουδέποτε χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα από τους γιατρούς

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Παίδων έχει αντικρούσε τον ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με το «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Σε δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμανουήλ Παπασάββας ξεκαθάρισε ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κεταμίνη σε καμία μορφή, καθώς και πως ουδέποτε χορηγήθηκε η ουσία αυτή από γιατρούς στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ