ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καρολάιν: Η ώρα της κρίσης για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Δολοφονία Καρολάιν: Η ώρα της κρίσης για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Αναγνωστόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία - διά ασφυκτικού πνιγμού -  της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς τον Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά.

Ο 34χρονος πιλότος, που κρατείται από τις 22 Ιουνίου του 2021 στις φυλακές Κορυδαλλού, θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου θα εκδικασθεί η πολύκροτη υπόθεση, η οποία συγκλόνισε και ταυτόχρονα εξόργισε το πανελλήνιο. Κι αυτό διότι επί 37 ημέρες ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ενέπαιζε τις Αρχές εμφανίζοντας εαυτόν, κυρίως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ως τεθλιμμένο σύζυγο και συντετριμμένο πατέρα της μικρής Λυδίας, πριν τελικά συλληφθεί και ομολογήσει.

Ο κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα, «ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και «κακοποίηση ζώου» καθώς και για δύο πλημμελήματα, «ψευδή καταγγελία», επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και «ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση» καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών για το ανοσιούργημα που ο ίδιος διέπραξε και το οποίο απέδωσε αρχικά σε δήθεν αδίστακτους ληστές που εισέβαλαν στη μεζονέτα, δολοφόνησαν την Καρολάιν και κρέμασαν τη Ρόξυ, το σκυλάκι τους, στην κουπαστή της εσωτερικής σκάλας.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αλέξης Παπαϊωαννίδης αναμένεται να ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη υπόθεση που χειρίζεται, ενώ πρόκειται να τεθούν και ζητήματα χωρητικότητας της δικαστικής αίθουσας και μεγαλύτερης δημοσιότητας της δίκης, καθώς η εν λόγω υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον, και ειδικά για το αγγλικό κοινό, λόγω της βρετανικής υπηκοότητας του θύματος.

Η υπερασπιστική γραμμή και οι μάρτυρες

Η βασική υπερασπιστική γραμμή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου θα κινηθεί στον ισχυρισμό ότι έδρασε «εν βρασμώ ψυχής» επ’ αφορμή ενός ξεσπάσματος οργής της Καρολάιν. Δηλαδή, θα επιχειρήσει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, καμία προμελέτη και ότι αυτό το οποίο έγινε αφορούσε εκείνη τη μοιραία νύχτα και τίποτα περισσότερο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζευγάρι περνούσε μια δύσκολη περίοδο και ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ενεπλάκησαν σε έντονη λογομαχία. Αλλά ήταν εκείνο το βράδυ που η Καρολάιν έγινε όλο και πιο καταχρηστική, σπρώχνοντας βίαια την κούνια στο πλάι, κάτι που εξόργισε τον Μπάμπη, ο οποίος σκέφτηκε ότι η Λυδία κινδυνεύει», δήλωσε ο συνήγορός του στη MailOnline, δίνοντας με τρόπο ξεκάθαρο το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής του κατηγορουμένου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα βάσει του οποίου παραπέμφθηκε σε δίκη ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «η νηφαλιότητα στην προμελέτη του σχεδίου» συνάγεται από μια σειρά πράξεων του, καθώς φρόντισε να αχρηστεύσει την κάμερα για να μην υπάρχουν οπτικές αποδείξεις σε βάρος του, παρουσίασε ένα σενάριο ψευδές για να υποστηρίξει όλο αυτό το σχέδιο, δέθηκε ο ίδιος και έδεσε το θύμα, ενώ επιχείρησε παραπλανητικές τηλεφωνικές κλήσεις καλώντας το 1000 και το 180 για να δείξει ότι αστοχεί επειδή ήταν δεμένος, επιδεικνύοντας στη συνέχεια υποκριτική συμπεριφορά όταν εμφανιζόταν θλιμμένος στην κηδεία και το μνημόσυνο του θύματός του.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου πρόκειται να καταθέσουν έξι άτομα του ευρύτερου στενού περιβάλλοντος του, τα οποία θα αναφερθούν στη σχέση του με τη σύζυγό του πριν από τη δολοφονία, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν μέσα σε αυτά βρίσκονται οι γονείς του κατηγορουμένου.

Στον αντίποδα, ως μάρτυρες κατηγορίας θα καταθέσουν εννέα πρόσωπα, αναμεσά τους η σύμβουλος ψυχικής υγείας της Καρολάιν, Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία φέρεται να είχε συμβουλέψει το θύμα να μιλήσει στη μητέρα της για όσα περνούσε στον γάμο της, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες που θα εισφέρουν στοιχεία για τα όσα έλαβαν χώρα τη μοιραία νύχτα του Μαΐου του 2021 στη μεζονέτα του ζευγαριού. Ο πατέρας της Καρολάιν, Ντέιβιντ Κράουτς, δεν θα μπορέσει να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία, καθώς είναι άρρωστος και θα παραμείνει στην Αλόννησο για να προσέχει τη Λυδία, όπως ο ίδιος δήλωσε, ενώ η μητέρα της 21χρονης, Σούζαν Ντέλα Κουέστα, η οποία ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που αγκάλιασε τον δολοφόνο του παιδιού της, στο μνημόσυνο της Καρολαιν στην Αλόννησο, λίγο πριν συλληφθεί, αναμένεται να καταθέσει στη δίκη.

Το «παρών» στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα δώσει και το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη», που έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τον απαγχονισμό της Ρόξυ που είχε υιοθετήσει το ζευγάρι, για να μεγαλώσει μαζί με την κόρη τους, Λυδία.

«Καταπέλτης» το παραπεμπτικό βούλευμα

Το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση είναι καταπέλτης. Οι δικαστές του αρμόδιου Συμβουλίου που έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργου Νούλη, ομόφωνα αποφαίνονται ότι «η ήρεμη ψυχική κατάσταση στην οποία τέλεσε ο κατηγορούμενος την πράξη συνάγεται από τον τρόπο και τις συνθήκες εκτέλεσης της». Όπως εξηγούν «η πεντάλεπτη διάρκεια του ασφυκτικού πνιγμού του θύματος, η εκ των προτέρων μεθόδευση της παύσης της λειτουργίας της κάμερας ασφάλειας της οικείας, ο αιφνιδιασμός του ανύποπτου θύματος, η εξ αρχής σκηνοθεσία της σε βάρος του ληστείας και η προσχεδιασθείσα προσπάθεια παραπλάνησης των διωκτικών αρχών» καταδεικνύουν ακριβώς την ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά την οποία ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα.

Μάλιστα, στο σκεπτικό του βουλεύματος γίνεται αναφορά στη μετέπειτα συμπεριφορά του κατηγορουμένου η οποία στόχευε στον αποπροσανατολισμό και σύγχυση των αστυνομικών αρχών, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που τέλεσε.

Σύμφωνα με την παραπεμπτικό βούλευμα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος:

«Μετά και την συγκεκριμένη πολλοστή θερμή φιλονικία του ζεύγους αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση σχεδίου εξόντωσης της συζύγου του, που από καιρό καλλιεργούσε στη σκέψη του, με σκοπό να απαλλαγεί από την παρουσία της και να απομείνει μόνος με το παιδί τους. Το σχέδιο του αυτό αποτελούνταν από δύο μέρη, αφενός μεν την φόνευση της Κράουτς, αφετέρου δε την εμφάνιση του θανάτου της ως προϊόν εγκληματικής ενέργειας τρίτον αγνώστων δραστών προς αποφυγή των δικών του ποινικών ευθυνών. Κι ενόσω το μωρό κοιμόταν στο σαλόνι της οικίας και η Κράουτς στην κρεβατοκάμαρα του άνωθεν αυτού ορόφου ο κατηγορούμενος προχώρησε, με τη χρήση γαντιών χειρός, σε σειρά ενεργειών προκειμένου να διαμορφώσει στο χώρο της οικίας εικονικό σκηνικό «ληστείας μετά φόνων…

Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της «σκηνογραφίας» των χωρών του ισογείου του σπιτιού περί ώρα 4:05 ανέβηκε στο υπνοδωμάτιο της μεζονέτας όπου κοιμόταν ανύποπτη η σύζυγος του. Απόλυτα ψύχραιμος αιφνιδίασε τον κοιμώμενο σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) θύμα, το οποίο και ακινητοποίησε με το υπέρτερο σωματικό βάρος του. Με τη δύναμη των χεριών του πίεσε ισχυρά το κεφάλι της Κράουτς προς το μαξιλάρι με αποτέλεσμα την απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών αυτής (στόμα και ρουθούνια). Τούτο επέφερε σταδιακή δυσχέρεια στην αναπνοή της, αυτή σθεναρώς προσπάθησε να αντιδράσει, πλην όμως τούτο δεν κατέστη δυνατό. Η προσπάθεια αυτή του κατηγορουμένου να εξοντώσει την σύζυγό του διήρκεσε επί πεντάλεπτο και τελικώς το θύμα κατέληξε λόγω ασφυξίας περί ώρα 4:11. Και τούτο αφού κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του βίωσε έντονο σωματικό και ψυχικό στρες, με το θάνατο του να είναι όχι ακαριαίος αλλά αγωνιώδης...

Μετά την θανάτωση της συζύγου του ο πάντα ψύχραιμος και αυτοκυριαρχούμενος, κατηγορούμενος προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση και του δευτέρου μέρους του εξαρχής προπαρασκευασμένου εγκληματικού του σχεδίου: Της δήθεν εισβολής ληστών στην οικία του, οι οποίοι και σκότωσαν την άτυχη σύζυγό του…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ