ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα ακρίβειας: Στις 20-21 Απριλίου τα 200 ευρώ - Εντός της εβδομάδας η επιδότηση καυσίμων

Επιδόματα ακρίβειας: Στις 20-21 Απριλίου τα 200 ευρώ - Εντός της εβδομάδας η επιδότηση καυσίμων
Έκτακτο επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ προς τα ευάλωτα νοικοκυριά INTIME

Τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου ή τη Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ακρίβειας των 200 ευρώ προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων θα ανοίξει μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Οι ενισχύσεις αυτές που ανέρχονται στα 330 εκατ. ευρώ δίδονται σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να καλύψουν μέρος των ανατιμήσεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα καθημερινής ανάγκης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις των ενισχύσεων αυτών προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας:

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί σε περίπου 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους έως τις 21 Απριλίου 2022.

Τα κριτήρια είναι ίδια με αυτά που ίσχυσαν για το Δώρο των 250 ευρώ που πήραν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και αφορά όσους τον Μάρτιο 2022 έλαβαν οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, καθώς και συντάξεις ειδικών κατηγοριών του Δημοσίου (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 7.200 ευρώ και το οικογενειακό τα 14.400 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Η ενίσχυση δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Η ίδια ενίσχυση (200 ευρώ) θα πληρωθεί έως τις 21 Απριλίου σε περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, όπως και σε 35.000 δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο μία ενίσχυση (200 ευρώ) ως χαμηλοσυνταξιούχος.

Επιπλέον, διπλή θα είναι η δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για περίπου 240.000 δικαιούχους και θα πληρωθεί ως τις 21 Απριλίου.

Επίδομα που ανέρχεται σε 105 ευρώ ή 63 ευρώ ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ευρώ ή 126 ευρώ ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, θα λάβουν μεταξύ 19 και 21 Απριλίου περίπου 550.000 δικαιούχοι επιδόματος τέκνων που υπέβαλαν την αίτηση Α21 για το 2022 ως τις 11 Μαρτίου.

Όσοι υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους για το Α21, θα πληρωθούν και την έξτρα ενίσχυση, και ανάλογα με την ημερομηνία της αίτησης μπορεί να προλάβουν να ενταχθούν στις πληρωμές της 19-21 Απριλίου, ή να λάβουν την ενίσχυση μεταγενέστερα (π.χ. τέλος Μαΐου) που θα πληρωθούν τα επιδόματα του β’ διμήνου του 2022.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων - Πώς θα κάνετε την αίτηση

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα όπου θα υποβληθούν οι αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων.

Η διαδικασία σε τρία βήματα

1o βήμα: Υποβολή αίτησης.

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ
35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
40 € ΓΙΑ ΙΧ
50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ