ΕΛΛΑΔΑ

Novartis Hellas: Η υγεία του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη υγεία

Novartis Hellas: Η υγεία του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη υγεία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον χώρο της Υγείας έρχονται πλέον στο προσκήνιο, μετατρέποντας σε επείγουσα προτεραιότητα της Πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα την άμεση αντιμετώπισή τους. Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, κατανοούν πως η αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι βασική προτεραιότητα, καθώς η υγεία του πλανήτη σχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων, όπως προκύπτει σαφώς και από το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2022, «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας».

Το θέμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε ετήσια βάση παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και καθιστά σαφές το ότι η κλιματική κρίση αποτελεί και μία κρίση υγείας. Εννιά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αυτή τη στιγμή εκτίθενται σε μολυσμένο αέρα, ενώ 13 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό από παθήσεις που μπορούν να συνδεθούν με τη μόλυνση του αέρα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρδιαγγειακές ή εγκεφαλικές νόσοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και πλημμύρες, γεγονότα που θα θέσουν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο μόλυνσης από το δάγκειο πυρετό.

Οι δεσμεύσεις της Novartis για ένα υγιέστερο αύριο

Βασική αποστολή της Novartis είναι να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα. Με γνώμονα το όραμα αυτό, τα στοιχεία του ΠΟΥ και αφουγκραζόμενη την ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο, η Novartis εργάζεται αδιάκοπα για την ανάδειξη της σημασίας της κλιματικής κρίσης στον χώρο της Υγείας και την αναστροφή των συνεπειών της.

Ως η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία επαναπροσδιορίζει την ιατρική με στόχο τη βελτίωση και την παράταση της ανθρώπινης ζωής, τοποθετεί στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη και προχωρά συστηματικά σε επενδύσεις που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης θετικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, θέτει σε προτεραιότητα τους στόχους της σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) για το 2025-2030. (Δείτε εδώ την πιο πρόσφατη έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασής (SEE) για την Ελλάδα).

Σε παγκόσμια επίπεδο, η εταιρεία έχει δεσμευθεί για περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε τρεις βασικούς άξονες: άνθρωποι, ασθενείς και πλανήτης. Δείτε εδώ τις σχετικές παγκόσμιες δεσμεύσεις της εταιρείας.

Λαμβάνοντας μια ολιστική προσέγγιση κατά της μικροβιακής αντοχής

Παράλληλα, η Novartis αναπτύσσει δράσεις ενάντια στη μικροβιακή αντοχή (ΑMR), μια «σιωπηλή» πανδημία, όπως χαρακτηρίζεται, που έχει άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η εταιρεία επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς:

  1. Στην υπεύθυνη παραγωγή για να αποτραπούν οι βιομηχανικές εκπομπές που μπορούν να επιτείνουν την AMR
  2. Την εξασφάλιση κατάλληλης πρόσβασης σε υπάρχοντα ποιοτικά αντιβιοτικά για όσους εξακολουθούν να μην έχουν, σε σχεδόν έξι εκατομμύρια άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο από θεραπεύσιμες μολυσματικές ασθένειες.
  3. Την υπεύθυνη χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, υποστηρίζοντας αφενός τους επαγγελματίες υγείας στη σωστή διάγνωση και στη σωστή θεραπεία, και αφετέρου την κατανόηση του κοινού για την ορθή τους χρήση.

Τέλος η Novartis είναι μια από τις 20 εταιρίες που έχουν στηρίξει την ίδρυση του ΑMR Action Fund για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών θεραπειών.

Παράλληλα, η Novartis Hellas έχει δεσμευτεί και έχει λάβει ήδη μέτρα για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως το 2030, εναρμονιζόμενη πλήρως και πολύ νωρίτερα με τις ευρωπαϊκές επιταγές του Green Deal για κλιματική ουδετερότητα όλης της ηπείρου έως το 2050. Ολόκληρος ο εταιρικός της στόλος άλλωστε θα είναι στο 100% ηλεκτρικός έως το 2030.

Image_ss.jpg
Φωτεινή Μπαμπανάρα, επικεφαλής Επικοινωνίας Ομίλου Novartis στην Ελλάδα

Η Επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου Novartis στην Ελλάδα, κυρία Φωτεινή Μπαμπανάρα, δήλωσε:

Βρισκόμαστε σε μία κομβική στιγμή της ιστορίας, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με δύο σημαντικές προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid-19. Καθημερινά πληροφορούμαστε για οικολογικές καταστροφές ανά τον πλανήτη που επηρεάζουν καταλυτικά την υγεία των ανθρώπων και ευνοούν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η φθίνουσα πορεία της βιοποικιλότητας και η μείωση της στάθμης νερού είναι ορισμένα από τα σύγχρονα προβλήματα που πλήττουν παγκοσμίως τους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως η ευημερία του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των ανθρώπων, καθώς κάθε οικολογική καταστροφή επηρεάζει μία πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Για το λόγο αυτό στη Novartis Hellas επενδύουμε συστηματικά όχι μόνο στον τομέα της υγείας με το συνεχή επαναπροσδιορισμό της ιατρικής αλλά και σε κάθε άλλο παράγοντα που την επηρεάζει. Υιοθετούμε πράσινες στρατηγικές και εστιάζουμε σε τρεις καθοριστικούς για τον πλανήτη πυλώνες: το κλίμα, το νερό και την κυκλική οικονομία με στόχο ένα #HealthierTomorrow.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτεραιότητες της Novartis αφορούν και στην περιβαλλοντική αειφορία προκειμένου να βελτιωθεί με αυτόν τον τρόπο και να επεκταθεί η ζωή των ανθρώπων.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα Focus στην Υγεία του CNN Greece