ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Επιμένουν αφρικανική σκόνη και λασποβροχές-Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Επιμένουν αφρικανική σκόνη και λασποβροχές-Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα
Δύσκολο αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω λασποβροχών και σκόνης - Ποιες περιοχές επηρεάζονται αναλυτικά INTIME NEWS

Για τις λασποβροχές αλλά και για τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται εκ νέου στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν ένα αποπνικτικό σκηνικό αυτό το Σαββατοκύριακο μιλά στο CNN Greece o διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, «ουσιαστικά βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της εξέλιξης αυτού του φαινομένου. Έχουμε την έναρξη ενός επεισοδίου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης περιμένουμε από την Κυριακή των Βαΐων, ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα το νέφος θα αρχίσει να απομακρύνεται προς τα νοτιοανατολικά, δηλαδή προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας ΛαγουβάρδοςΠηγή: Facebook

Ήδη, όμως, από το Σάββατο (16/04) έχουμε μεταφορά σκόνης που εντοπίζεται κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λιβύης και από την Κυριακή των Βαΐων (17/04) το νέφος της σκόνης μετακινείται και θα καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα παρατηρηθούν στις νοτιότερες περιοχές και μάλιστα θα εκδηλωθούν και βροχές, οι οποίες θα είναι στην ουσία λασποβροχές και θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές.

Χάρτης μεταφοράς σκόνης το πρωινό της Κυριακής 17/04, όπως προβλέπεται από το προγνωστικό σύστημα DUSTMETO του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΠηγή: Meteo.gr

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, «από τη Μεγάλη Δευτέρα, επειδή θα αλλάξει η κυκλοφορία του αέρα κι αλλάζει και η φορά των ανέμων θα αρχίσει αυτό το κύμα σκόνης από την Λιβύη να μετακινείται πλέον ανατολικότερα, επηρεάζοντας τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας αλλά και την Κύπρο, ενώ η ατμόσφαιρα φαίνεται να καθαρίζει από το απόγευμα της ίδιας ημέρας».

Πώς δημιουργείται η αφρικανική σκόνη και ποιες περιοχές επηρεάζονται

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρας, ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει:

«Δεν είναι μόνον οι νοτιάδες που τις προκαλούν, αλλά πρέπει να υπάρχει κι ένα αίτιο ώστε να προκαλέσει τα φαινόμενα αυτά. Σε αυτά συντελούν, κυρίως, χαμηλά βαρομετρικά, δηλαδή συστήματα χαμηλών πιέσεων, όπως αυτό που υπάρχει τώρα στην περιοχή της Λιβύης, το οποίο περιστρέφεται πάνω από τη συγκεκριμένη χώρα και σηκώνει τη σκόνη και με τους νοτιάδες το μεταφέρει στην περιοχή μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί μέσα στην Κυριακή από την Λιβύη προς την Κρήτη και τη νότια χώρα, κουβαλώντας μαζί του αρκετή σκόνη και βροχές».

Η πρόγνωση του meteo.gr για το Σαββατοκύριακο

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις και σταδιακή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης αναμένεται το Σάββατο 16/04. Ωστόσο, με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr σταδιακή αλλαγή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 17/04 με βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, ενώ υπάρχει πιθανότητα για τοπικές πρόσκαιρες βροχές και στα νότια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας (πάνω από τα ~1200m), ενώ από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλώνονται και σε περιοχές πάνω από τα ~800m.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις έως 6-7 μποφόρ, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 6-7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο αρχικά νοτιοανατολικοί έως 8 μποφόρ που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής κατά της διάρκεια της Κυριακής 17/04.

Εκτιμώμενο 24ωρο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης για την Κυριακή των Βαΐων (17/04)Πηγή: Meteo.gr

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετά την Κυριακή των Βαΐων, ο καιρός θα είναι βροχερός, με ενισχυμένους βοριάδες και θα κρυώσει αρκετά έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη θα παρατηρηθεί σταδιακή επάνοδος της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα κι εξασθένιση των φαινομένων.

Όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τον καιρό για το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο επισήμανε πως η τάση όπως διαμορφώνεται βάσει των προγνωστικών μοντέλων δείχνει πως θα υπάρχει βροχοπτώσεις τις ημέρες εκείνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ