ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 17 Απριλίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 17 Απριλίου
Σε ποιους θα πούμε χρόνια πολλά σήμερα Pixabay

Μεγάλη γιορτή είναι η σημερινή καθώς εορτάζεται, η Κυριακή των Βαΐωνπου συμβολίζει την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ και αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία της Μεγάλης Εβδομάδας και της πορείας του Θεανθρώπου προς το Θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Σύμφωνα με τον συναξαριστή σήμερα γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα:

  • Βάιος
  • Βαΐα
  • Βάγια
  • Δάφνη

Η Κυριακή των Βαΐων

kyriaki-vaion.jpg
Wikipedia

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ