ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Λασποβροχές, πτώση θερμοκρασίας και προβλήματα λόγω νοτιάδων στην Κρήτη

Καιρός: Λασποβροχές, πτώση θερμοκρασίας και προβλήματα λόγω νοτιάδων στην Κρήτη
Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί, οδηγούν σε λασποβροχές, οι οποίες είναι έντονες τόσο στην Αττική όσο και στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας INTIME NEWS / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε κλοιό κακοκαιρίας έχει μπει για τα καλά ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί, οδηγούν σε λασποβροχές, οι οποίες είναι έντονες τόσο στην Αττική όσο και στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Στην Κρήτη, προβλήματα στο λιμάνι του Καβονησίου Κισσάμου προκάλεσαν τις πρωινές ώρες οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ.

Ένα αλιευτικό σκάφος που παρασύρθηκε από τους ανέμους βυθίστηκε, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε τρία ακόμη αλιευτικά που βρισκόταν δεμένα στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει κάποια ανθρώπινη ζωή.

Στο σημείο όπου βυθίστηκε το αλιευτικό σκάφος, άνδρες της τοπικής Λιμενικής Αρχής , άπλωσαν ειδικές απορροφητικές λωρίδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν θαλάσσια ρύπανση, ενώ θα γίνει προσπάθεια για την ανέλκυση του σκάφους.

Λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή των Χανίων έγινε με καθυστέρηση ο κατάπλους του πλοίου «Έλυρος», που αναγκάστηκε να βγει στα ανοικτά για να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι της Σούδας λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Κυριακής.

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Θα επιμείνουν σκόνη και λασποβροχές μέχρι τη Μ. Δευτέρα

Όπως είχε δηλώσει από το Σάββατο στο CNN Greece o διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, «τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης περιμένουμε από την Κυριακή των Βαΐων, ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα το νέφος θα αρχίσει να απομακρύνεται προς τα νοτιοανατολικά, δηλαδή προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Ειδικότερα, από την Κυριακή των Βαΐων (17/04) το νέφος της σκόνης μετακινείται και θα καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα παρατηρηθούν στις νοτιότερες περιοχές και μάλιστα θα εκδηλωθούν και βροχές, οι οποίες θα είναι στην ουσία λασποβροχές και θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές.

Χάρτης μεταφοράς σκόνης το πρωινό της Κυριακής 17/04, όπως προβλέπεται από το προγνωστικό σύστημα DUSTMETO του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΠηγή: Meteo.gr

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, «από τη Μεγάλη Δευτέρα, επειδή θα αλλάξει η κυκλοφορία του αέρα κι αλλάζει και η φορά των ανέμων θα αρχίσει αυτό το κύμα σκόνης από την Λιβύη να μετακινείται πλέον ανατολικότερα, επηρεάζοντας τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας αλλά και την Κύπρο, ενώ η ατμόσφαιρα φαίνεται να καθαρίζει από το απόγευμα της ίδιας ημέρας».

Πώς δημιουργείται η αφρικανική σκόνη και ποιες περιοχές επηρεάζονται

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρας, ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει:

«Δεν είναι μόνον οι νοτιάδες που τις προκαλούν, αλλά πρέπει να υπάρχει κι ένα αίτιο ώστε να προκαλέσει τα φαινόμενα αυτά. Σε αυτά συντελούν, κυρίως, χαμηλά βαρομετρικά, δηλαδή συστήματα χαμηλών πιέσεων, όπως αυτό που υπάρχει τώρα στην περιοχή της Λιβύης, το οποίο περιστρέφεται πάνω από τη συγκεκριμένη χώρα και σηκώνει τη σκόνη και με τους νοτιάδες το μεταφέρει στην περιοχή μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί μέσα στην Κυριακή από την Λιβύη προς την Κρήτη και τη νότια χώρα, κουβαλώντας μαζί του αρκετή σκόνη και βροχές».

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετά την Κυριακή των Βαΐων, ο καιρός θα είναι βροχερός, με ενισχυμένους βοριάδες και θα κρυώσει αρκετά έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη θα παρατηρηθεί σταδιακή επάνοδος της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα κι εξασθένιση των φαινομένων.

Όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τον καιρό για το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο επισήμανε πως η τάση όπως διαμορφώνεται βάσει των προγνωστικών μοντέλων δείχνει πως θα υπάρχουν κάποιες βροχοπτώσεις τις ημέρες εκείνες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Κυριακή των Βαΐων:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους βροχές και καταγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, που από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ