ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Προς το Εφετείο Αθηνών η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό

Χρυσή Αυγή: Προς το Εφετείο Αθηνών η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Δεκτό έγινε το αίτημα των δικηγόρων της πολικής αγωγής η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να πραγματοποιηθεί κατ' αποκλειστικότητα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, από την προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών. 

Η τελική απόφαση αναμένεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο έχει σταλεί το σχετικό αίτημα και ζητείται η άμεση έκδοση υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου 2022, 18 μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που πέρασε στην ιστορία των ποινικών χρονικών της χώρας μας, ενώ εκκρεμεί η κλήρωση για τον ορισμό των δικαστών και εισαγγελέων (τακτικών και αναπληρωματικών) που θα στελεχώσουν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής χαιρετίζουν την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κάνοντας λόγο για εξέλιξη που δικαιώνει το αίτημά τους.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «καταδεικνύει ότι το σύνολο των κριτηρίων με τα οποία το αιτιολογούμε (πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων, εξασφάλιση απρόσκοπτης συμμετοχής παραγόντων δίκης), που είχε αποτελέσει και μη εισακουσθέν αίτημα της Προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, υιοθετείται και υποστηρίζεται πλέον και από τα αρμόδια υπηρεσιακά διοικητικά όργανα του Εφετείου Αθηνών, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί κατ επανάληψη και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ανακοινώσεών μας, οι υπογράφοντες την παρούσα συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής ενημερώνουμε ότι το αίτημά μας για κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, το οποίο ήδη υποστηρίζεται δημόσια και από την ΕΣΗΕΑ και τον Δήμο Κορυδαλλού και από δεκάδες κοινωνικούς και αντιφασιστικούς φορείς έγινε δεκτό από την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Δρακοπούλου – Τριανταφύλλη, η οποία και απέστειλε χθες σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο ζητά την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ' αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας που ξεκινά στις 15/6/2022 ενώπιον του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το αίτημά μας και καταδεικνύει ότι το σύνολο των κριτηρίων με τα οποία το αιτιολογούμε (πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων, εξασφάλιση απρόσκοπτης συμμετοχής παραγόντων δίκης), που είχε αποτελέσει και μη εισακουσθέν αίτημα της Προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, υιοθετείται και υποστηρίζεται πλέον και από τα αρμόδια υπηρεσιακά διοικητικά όργανα του Εφετείου Αθηνών, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί κατ επανάληψη και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ.

Υστερα από όλα αυτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης μόνο πολιτικούς λόγους θα είχε για να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί λόγοι συνηγορούν στην αποδοχή του. Τον καλούμε να εκδόσει άμεσα την αιτούμενη Υ.Α. και να ορίσει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης Χ.Α. στον δεύτερο βαθμό.

Αθήνα, 19/4/2022

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατ’ αλφαβητική σειρά
Καμπαγιάννης Θανάσης (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Παπαδάκης Κώστας (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Παπαδοπούλου Χρύσα (οικογένεια Φύσσα)
Σκαρμέας Κώστας (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Τομπατζόγλου Ελευθερία (οικογένεια Φύσσα)»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ