ΕΛΛΑΔΑ

Αγαπηδάκη: Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως μπορούν να τηρούν τα μέτρα χωρίς να τα επιβάλλει

Αγαπηδάκη: Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως μπορούν να τηρούν τα μέτρα χωρίς να τα επιβάλλει
«Στα 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας», λέει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ΙΝΤΙΜΕ

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μίλησε για το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας που υιοθετείται στην Ελλάδα. 

«Βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Αυγούστου ο στόχος είναι να μην μολυνθούμε και το νέο μοντέλο διαχείρισης έχει αυτό το σκοπό. Την προστασία αλλά και να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα» ανέφερε αρχικά η κυρία Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη, καθώς όπως επισημαίνει, ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τα μέτρα προστασίας μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Στα 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας, τη μάσκα, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις. Ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ απέναντι στη νόσο, οπότε με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, πχ, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν είναι άνω των 60 ετών, αν έχει εμβολιαστεί, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας.

Έχουμε ζήσει τα 2,5 χρόνια αυτά ένα μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται στις περισσότερες χώρες πως δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά».

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί με τα μετρά προστασίας και είναι σε θέση να τα ακολουθούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε».

Ακόμη, τόνισε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό».

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση», ανέφερε ενώ ενόψει των εορτασμών του Πάσχα έστειλε το μήνυμα πως:

«Όταν ερχόμαστε σε επαφή το Πάσχα με τον παππού και την γιαγιά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ