ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Ζαούτης: 37% μείωση στις νέες νοσηλείες - Ποιοι δείκτες θα είναι σημαντικοί

Κορωνοϊός – Ζαούτης: 37% μείωση στις νέες νοσηλείες - Ποιοι δείκτες θα είναι σημαντικοί
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Τους δείκτες της πανδημίας που θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση της πανδημίας που έρχεται παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης που παρακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας έχει αρχίσει να μειώνεται σταθερά.

Ο κ. Ζαούτης είπε πως τα κρούσματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το δεύτερο στέλεχος της Όμικρον ΒΑ.2, που έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Και τα λύματα δείχνουν μείωση ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Ζαούτης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Παρουσίασε δε τους δείκτες που αναμένεται να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Ζαούτης είπε ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε κλίνες covid έχουν αρχίσει να μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχει μείωση 20% σε νοσηλείες και 37% σε νέες νοσηλείες.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως στη χώρα μας υπάρχει και σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων -κάτω από 300 πλέον.

Μίλησε δε και για μείωση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες.

«Λόγω των παραπάνω, καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορωνοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε και στα σχολεία παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, όπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα υπήρξε αύξηση στην ομάδα 5-18 ετών αλλά μετά ξεκίνησε μείωση που οδήγησε στην κατάργηση του μέτρου των δύο self test.

«Παρόμοια εικόνα βλέπουμε και στα παιδιά 4-11 ετών όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ. Ζαούτης.

«Η αποκλιμάκωση καταγράφηκε ακόμα και όταν ήταν σε ισχύ τα 2 self test ενώ παρατηρήθηκε προγενέστερα από ό,τι στην συνολική κοινότητα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στην υπερβάλλουσα θνητότητα, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων σε μια περίοδο.

Για την Ελλάδα η υπερβάλλουσα θνητότητα σύμφωνα με μελέτη του Lancet για την περίοδο 2020-21 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι και για την κεντρική Ευρώπη 315,7 θάνατοι. Ο ίδιος δείκτης για Ιταλία ήταν 227,4 θάνατοι, Ισπανία 186,7

Στην Ελλάδα ο λόγος της υπερβάλλουσας θνητότητα προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από κορονοϊό ήταν 1,22 ενώ για την δυτική ευρώπη ήταν 1,48 και για την κεντρική Ευρώπη ήταν 2, και σε επίπεδο χωρών στην Ιταλία ήταν 1,89 και στην Ισπανία 1,64.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ