ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2022: Πληρότητα ρεκόρ σε δημοφιλείς προορισμούς - Τι λένε ξενοδόχοι στο CNN Greece

Πάσχα 2022: Πληρότητα ρεκόρ σε δημοφιλείς προορισμούς - Τι λένε ξενοδόχοι στο CNN Greece
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα στην Κέρκυρα, είναι οι Μπότηδες, με τους κατοίκους να πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια τους INTIME/ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ευοίωνο προβλέπεται το φετινό Πάσχα για τους επαγγελματίες σε πολλούς προορισμούς, δύο χρόνια μετά την πανδημία και παρά τις «τσουχτερές» τιμές στη βενζίνη που κάνουν δύσκολες τις μετακινήσεις. 

Μπορεί να μην άνοιξαν ακόμα όλοι οι ιδιοκτήτες τις ξενοδοχειακές τους επιχειρήσεις, ωστόσο, όσοι επέλεξαν να το κάνουν σε δημοφιλείς, για την εποχή, προορισμούς, είδαν μεγάλο ποσοστό πληρότητας στα καταλύματά τους.

Η φετινή έξοδος των αδειούχων αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ με την πληρότητα να φτάνει έως και το 100%.

Το CNN Greece μίλησε με ιθύνοντες του κλάδου οι οποίοι μας μετέφεραν την εικόνα που έχουν από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα των περιοχών τους για την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο «αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις το 30% από τις 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πληρότητα μετά το Πάσχα. Επίσης, το λειτουργικό κόστος και η χαμηλή πληρότητα αναγκάζουν τα καταλύματα να ξεκινήσουν τη σεζόν από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου», λέει ο ίδιος στο CNN Greece και συνεχίζει:

«Από τα πιο δημοφιλή μέρη για το Πάσχα είναι η Κέρκυρα, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια».


Η πληρότητά τους ξεπερνάει το 90%.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία κυμαίνονται στα επίπεδα του 2019.

«Τουλάχιστον για το 60-65% των αφίξεων, οι τιμές είναι “κλειδωμένες”. Αυξημένο είναι το κόστος στα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Λόγω της γενικότερης ακρίβειας η αύξηση στο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, φέτος αναμένεται να είναι 25% ανά διανυκτέρευση σε σύγκριση με το 2019. Προς το παρόν η πληρότητα από τον ερχόμενο Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο είναι στο 50%, άρα είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καλή σεζόν. Βέβαια αρκετοί επιλέγουν να κλείσουν δωμάτιο για τις διακοπές τους, την τελευταία στιγμή», λέει ο κ. Τάσιος και προσθέτει ότι εάν γίνουν αυξήσεις θα είναι μονοψήφιος ο αριθμός.

Κέρκυρα

Η αρχόντισσα του Ιονίου, η Κέρκυρα, ξεκίνησε την τουριστική της σεζόν στις 23 Μαρτίου με συνεχόμενες πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».

Το Πάσχα στην πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα, με τα εντυπωσιακά κτήρια ελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Λόγω της ζήτησης της τελευταίας στιγμής «όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από ξένους τουρίστες «η πληρότητα στα καταλύματα κυμαίνεται από 80% έως και 90% μέχρι τα μέσα της Μ. Εβδομάδας. Οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019. Ενδεικτικά σε ένα καλό ξενοδοχείο με πρωινό, το δίκλινο φτάνει τα 200 ευρώ τη βραδιά», λέει στο CNN Greece o αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης, Παναγιώτης Βαρούχας.

Ναύπλιο

Η εικόνα είναι πολύ καλή σε όλα τα ξενοδοχεία του Ναυπλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ξενοδόχων, Παναγιώτη Μωριάτη.

«Ήδη η πληρότητα αγγίζει το 90% -95%. Οι τιμές είναι αυξημένες σε μονοψήφιο αριθμό κάτω του 10% και κυμαίνονται από 55 ευρώ έως και 180 ευρώ το δίκλινο. Το Ναύπλιο είναι ένας κοντινός προορισμός για την Αθήνα και το κόστος μετάβασης είναι πολύ λογικό σε ό,τι αφορά το συνολικό πακέτο διακοπών», λέει ο ίδιος στο CNN Greece.

Μονεμβασιά

Στα μέσα της Μ. Εβδομάδας η πληρότητα άγγιζε το 70%-80% στις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Πιστεύω πως μέχρι το Πάσχα θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουμε το 90%», λέει στο CNN Greece o πρόεδρος Ξενοδόχων Μονεμβασιάς Δημήτρης Πολλάλης.

«Οι τιμές είναι ίδιες με το 2019. Για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου του πρωινού η τιμή του ξεκινάει από 65 – 70 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τις παροχές. Λίγο παραπάνω κυμαίνονται οι τιμές των δωματίων μέσα στο Κάστρο, αφού γίνονται ανάρπαστα αυτή την περίοδο», λέει ο κ. Πολλάλης.

Ο ίδιος εξηγεί πως εκτός από το πανέμορφο τοπίο, τα έθιμα που τηρούν στην περιοχή, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες. Τη Μ. Παρασκευή, οι κάτοικοι περπατούν με τα φαναράκια μέσα στο κάστρο ενώ την Κυριακή του Πάσχα καίνε τον Ιούδα.

«Όλη η ευρύτερη περιοχή δέχεται πολλούς τουρίστες την περίοδο αυτή προσθέτει ο ίδιος, «όπως για παράδειγμα η Σπάρτη, η Νεάπολη και η Μάνη».

Ηράκλειο Κρήτης

Εικόνα από το εσωτερικό μέρος στο Ενετικό Φρούριο Rocca a MareINTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Αν και ο νομός Ηρακλείου δεν θεωρείται δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα, λειτουργεί το 40% των ξενοδοχείων και οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 60% - 70% κυρίως από ξένους τουρίστες.

«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει συνολικά το 50%-60% των ξενοδοχείων. Οι τιμές αυτή την περίοδο σε ένα 4στερο ξενοδοχείο, για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι 100 - 120 ευρώ με ημιδιατροφή», λέει στο CNN Greece ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ