ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2022: Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων - Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Πάσχα 2022: Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων - Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας
Αυξημένη κίνηση παρατηρείται το μεσημέρι της Δευτέρας στα διόδια Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα (Φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, με την Τροχαία να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε διόδια, αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.

Στο λιμάνι του Πειραιά, η κίνηση από το πρωί της Δευτέρας ήταν αυξημένη, αν και αρκετοί επέλεξαν να εκμεταλλευτούν την αργία και να κάνουν μια μονοήμερη εκδομή στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή των εκδρομέων να μοιραστεί λόγω του τριημέρου της Πρωτομαγιάς που ακολουθεί, ωστόσο η Τροχαία έχει εκπονήσει από σήμερα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

Πράγματι, λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα διόδια Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κίνηση των οχημάτων στην Αθηνών- Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγινε ρεκόρ πενταετίας σε ό,τι αφορά την έξοδο από την Αθήνα για τις γιορτές του Πάσχα.

Περισσότερα από 325.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό πως προ κορωνοϊού το 2019 είχαν φύγει 217.000 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα από τις 12:00 έως τις 22:00 ισχύει για το ρεύμα εισόδου απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ενώ την Τρίτη (26/4) η απαγόρευση θα ισχύει από τις 11:00 έως τις 23:00.

Η Τροχαία σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών και απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ο σχεδιασμός των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, περιλαμβάνει ειδικότερα:

-Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής

-Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

-Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

-Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

-Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ