ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκος για οξεία ηπατίτιδα: Πλέον οι μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά γίνονται στην Ιταλία

Γιαννάκος για οξεία ηπατίτιδα: Πλέον οι μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά γίνονται στην Ιταλία
«Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ AP Photo/Christophe Ena, File

Την αδυναμία μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα αυτά να στέλνονται στην Ιταλία, ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τα προβλήματα με την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

«Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή σήμερα δεν υφίσταται.

«Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γίνονταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών έως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες. Σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών. Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία», εξήγησε ο ίδιος.

«Οι ανάγκες μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά της χώρας μας σήμερα καλύπτονται μέσω διακρατικής συμφωνίας του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ιταλίας και πραγματοποιούνται στο ακαδημαϊκό παιδιατρικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας «Bambino Gesù» που βρίσκεται στη Ρώμη και είναι υπό εξωεδαφική δικαιοδοσία της Αγίας Έδρας», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Κρίμα που στα Ελληνικά Νοσοκομεία δεν γίνονται πια μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας για τα παιδιά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ