ΕΛΛΑΔΑ

Αναίρεση σε αθωωτική απόφαση στελεχών της ΔΕΗ για υποβάθμιση περιβάλλοντος άσκησε ο εισαγγελέας

Αναίρεση σε αθωωτική απόφαση στελεχών της ΔΕΗ για υποβάθμιση περιβάλλοντος άσκησε ο εισαγγελέας
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αναίρεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας με την οποία αθωώθηκαν στελέχη της ΔΕΗ για το αδίκημα  της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Κοζάνης άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για το περιβάλλον, Χαράλαμπος Μωϋσίδης. Η αναίρεση ασκήθηκε λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας της αθωωτικής εφετειακής απόφασης.

Στα στελέχη της ΔΕΗ είχε αποδοθεί υπαιτιότητα για τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των κοινοτήτων, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής της Κοζάνης, που φέρονται ότι προέρχονταν από την παραγόμενη τέφρα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου, που απέχει περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά της Κοζάνης.

Ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, έκρινε ομόφωνα αθώους δυο πρώην διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ και απάλλαξε ακόμη έναν λόγω παραγραφής.

Αντίθετα, σε πρώτο βαθμό οι πρώην διευθυντές της ΔΕΗ, είχαν κριθεί ένοχοι για πλημμελή επιτήρηση και μέριμνα κατά την ασφαλή μεταφορά της τέφρας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής. Για το λόγο αυτό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης το 2019, είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών σε δυο στελέχη της ΔΕΗ, 8 μηνών στον τρίτο, ενώ είχε κηρύξει αθώο τον τέταρτο κατηγορούμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ