ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Αντιδράσεις για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο της κατάληψης

ΑΠΘ: Αντιδράσεις για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο της κατάληψης
Γκράφιτι από φοιτητές της σχολής ΚαλώνΤεχνών μπροστά από τη σχολή Θετικών Επιστημών που γράφει «αστυνομικό παράρτημα Θεσσαλονίκης» INTIME.ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονα αντιδρούν οι φοιτητές στην απόφαση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει βιβλιοθήκη στο «Στέκι στο Βιολογικό», που για χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές και άτομα που υποστηρίζουν την πρώην κατάληψη απέναντι από την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ αντιτίθενται στην αστυνομική παρουσία στον χώρο.

Τα έργα συνεχίζονται για την κατασκευή της βιβλιοθήκης με δυνάμεις της αστυνομίας να βρίσκονται στην περιοχή για να μην γίνουν επεισόδια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας φοιτητών και ομάδων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, την Μεγάλη Εβδομάδα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με ρίψη πετρών και χημικών ανάμεσα σε διαμαρτυρόμενους και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Παράλλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει σε δηλώσεις του πως είναι ένα μεγάλο έργο που θα ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ τονίζει πως:

«Θα τελειώσει η βιβλιοθήκη, οι αποφάσεις της Συγκλήτου πρέπει να γίνουν σεβαστές, δεν μπορούμε να μην προστατέψουμε το αυτονόητο και να κάνουμε το παράλογο. Οι μειοψηφίες πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας δημοκρατικά».

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών

Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολίασε μέσω Twitter την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ.

«Η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την οποία ήδη κάνουμε πράξη», σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media.

«Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σήμερα τόσο εντός, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να διασφαλίσει την ομαλή κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης στη σχολή θετικών επιστημών», επισήμανε στο μήνυμά του την Τρίτη ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ