ΕΛΛΑΔΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Αρνητικές οι εξετάσεις 16χρονης στη Λάρισα - Δύο περιστατικά στην Κύπρο

Οξεία ηπατίτιδα: Αρνητικές οι εξετάσεις 16χρονης στη Λάρισα - Δύο περιστατικά στην Κύπρο
Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας AP Photo / Rajesh Kumar Singh

Αρνητικά για οξεία ηπατίτιδα είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της 16χρονης που είχε θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα στη Λάρισα.

Στα δείγματα αίματος που στάλθηκαν στην ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης για ανάλυση, δεν ανιχνεύτηκε οξεία ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα larissapress.gr, το κορίτσι είναι σε καλή κατάσταση, οι τρενσαμινάσες έχουν πέσει και αναμένεται άμεσα να πάρει εξιτήριο.

Η ανήλικη, είχε εισαχθεί με συμπτώματα ηπατίτιδας πυρετό και εξανθήματα τη Μεγάλη Τετάρτη στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Άμεσα, εστάλη αίμα για έλεγχο σε ότι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ το περιστατικό είχε δηλωθεί και στον ΕΟΔΥ.

Δύο περιστατικά στην Κύπρο

Ανακοίνωση για δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών στην Κύπρο, εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά τους.

Τα παιδιά νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους. Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα. Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στα παιδιά είναι: εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα δε, κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, έχουν καταγραφεί έως τώρα σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ