ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2022: Ακρίβεια και μισθοί στο επίκεντρο - Τι λένε στο CNN Greece συνδικάτα εργαζομένων

Πρωτομαγιά 2022: Ακρίβεια και μισθοί στο επίκεντρο - Τι λένε στο CNN Greece συνδικάτα εργαζομένων
Με συνθήματα όπως «Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

1η Μαΐου. Ημέρα απεργίας όλων των εργατικών συνδικάτων και σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου το 1886, τα σωματεία προχωρούν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα.

Η Πρωτομαγιά του 2022 θα μείνει γνωστή για δύο λόγους: Πρώτον, οι αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, εξαιτίας της πανδημίας «καπελώθηκαν» από τις ανατιμήσεις των προϊόντων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεύτερον, η εκτόξευση της τιμής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει και στη χώρα μας κύμα αντιδράσεων και δυσαρέσκειας με τους πολίτες να βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα και να οδηγείται σε εποχή …μνημονίων.

«Τα αιτήματα των εργαζομένων του Σικάγο, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε» λένε Ομοσπονδίες εργαζομένων σε διάφορους κλάδους στο CNN Greece οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων «τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Με συνθήματα όπως «Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια» οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας.

«Μειώστε τις τιμές για να ανασάνουν οι πολίτες»

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων. Δέκα χρόνια μετά τα μνημόνια, η ελληνική κοινωνία υποφέρει για ακόμη μία φορά εξαιτίας της ακρίβειας, λέει στο CNN Greece ο Δημήτρης Μπράτης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΑΔΕΔΥ).

«Ζούμε σε μία κοινωνία η οποία πραγματικά πλήττεται από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Πολλά στρώματα της κοινωνίας φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται ακόμα περισσότερο λόγω του πολέμου. Κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων αυτή την Πρωτομαγιά είναι: «Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια», «Aυξήσεις στους μισθούς», «Μείωση των τιμών της ενέργειας», «Μείωση στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στο ΦΠΑ για να ανασάνουν οι πολίτες. Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από τους αγώνες των εργατών του Σικάγο για 8ωρη εργασία, 8ωρη ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο. Δυστυχώς, τα αιτήματα εκείνα, είναι και σήμερα επίκαιρα. Ζούμε σε μια κοινωνία που επί Χατζηδάκη, καταργήθηκαν δικαιώματα και κατακτήσεις όπως το 8ωρο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο μισθός δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να ζουν με αξιοπρέπεια. Επίσης, πλήττονται τα συνδικάτα στον πυρήνα τους δηλαδή στο δικαίωμα που έχουν στην απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περσινή ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη μέχρι σήμερα για όλες τις απεργίες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια έχουν βγει όλες παράνομες» αναφέρει ο κ. Μπράτης.

«Κανείς μας δεν θέλει να δουλεύει 30 μέρες το μήνα για 600 – 700 ευρώ μισθό»

Στους δρόμους θα βγουν και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό οι οποίοι καταγγέλλουν πενιχρούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και σχεδόν κανένα ρεπό την καλοκαιρινή περίοδο.

«Την Κυριακή 1η Μάη, όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου θα βγούμε στους δρόμους απέναντι σε όλα τα μέτρα που βιώνουμε από τη σημερινή κυβέρνηση. Όσον αφορά τον κλάδο μας, όλα δείχνουν ότι θα είναι μία πολύ καλή σεζόν και ενδεχομένως να έχουμε τα νούμερα του 2019.

Όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να στελεχώσει τις μονάδες είτε είναι ξενοδοχεία είτε καταστήματα. Και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μία έκρηξη της παραβατικότητας, απουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός ενώ η πολιτεία κρατάει αδιάφορη στάση. Κανείς μας δεν θέλει να δουλεύει 30 μέρες το μήνα, 10-12 ώρες τη μέρα για 600 – 700 ευρώ μηνιαίο μισθό. Έχουμε τη διαρκή συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι εν ισχύ και έχει κηρυχθεί υποχρεωτική. Στέλνουμε το μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση πως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε φέτος σαν “πρόβατα στη σφαγή”.Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στο ακέραιο», λέει στο CNN Greece, ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).

Ο ίδιος καταγγέλλει το νόμο Χατζηδάκη γιατί «καταργήθηκε και επίσημα το 8ωρο. Νομιμοποιήθηκε η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ οι υπερωρίες είναι χωρίς αντίκρισμα και πληρωμή», υποστηρίζει ο κ. Χότζογλου.

apergia-3.jpg

«Η μεγάλη ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα»

Για μία σειρά από κατακτήσεις οι οποίες καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, κάνει λόγο ο Νίκος Μαυροκέφαλος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, φωτίζει τον δρόμο του ταξικού αγώνα της πάλης. Όλοι οι μεγάλοι αγώνες και στο Σικάγο το 1886 και στην Καισαριανή το ’44 και στη Θεσσαλονίκη το '36, είναι αγώνες που δένουν το νήμα της ταξικής πάλης ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά. Έτσι και φέτος οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις υποδηλώνουν αυτά τα μηνύματα. Και πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στους μισθούς», λέει στο CNN Greece o κ. Μαυροκέφαλος.

«Τα συνδικάτα παλεύουν για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον κατώτατο μισθό στα 825 ευρώ» λέει ο ίδιος.

«Αυτά τα αιτήματα που αφορούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις συνοδεύονται με αιτήματα που αφορούν την προστασία του λαϊκού εισοδήματος» μεταξύ άλλων όπως η «κατάργηση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, την ενέργεια, στα βασικά είδη, το πλαφόν στις τιμές τόσο των καυσίμων όσο και της ενέργειας και γενικά μίας σειράς μέτρων που ενισχύουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα και ανακουφίζουν το λαό μας» αναφέρει ο κ. Μαυροκέφαλος.

Τέλος, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι «διεξάγεται με ευθύνη τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ γιατί υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα τα οποία εμπλέκονται στην περιοχή και μάλιστα υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος ανάφλεξης. Η χώρα μας δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε πρόσχημα».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού»

Ο αγώνας της ΓΣΕΕ για τη φετινή Πρωτομαγιά σχετίζεται κυρίως με την ακρίβεια και την ανατίμηση βασικών πρώτων ειδών διατροφικής ανάγκης.

«Οι συνέπειες του πολέμου δεν είναι μόνο σε ότι αφορά το ανθρωπιστικό μέρος, αλλά τίθενται ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το οικονομικό σκέλος. Διαμορφώνονται πολιτικές μέσω απειλών, βίας και αλαζονείας και αυτό που λέμε ως συνδικάτο και το έχουμε και στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας και των αιτημάτων είναι ότι πρέπει η χώρα μας και η ΕΕ να παραμείνουν προπύργιο της ειρήνης και της δημοκρατίας, σύμφωνα με τις κοινωνικές αξίες, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα», λέει στο CNN Greece o Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα αιτήματα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα. «Διεκδικούμε δίκαιο κατώτατο μισθό. Ζητούμε να επανέλθει στα 751 ευρώ. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την αύξηση που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση, μετά από 10 χρόνια κατακρήμνισης όλων των δικαιωμάτων μας. Ο μισθός δεν έχει επανέλθει ούτε καν στα προ-μνημονιακά επίπεδα. Να απελευθερωθούν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που θα δίνουν τη δυνατότητα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται μέσα από ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και να καθορίζουν το ύψος όχι μόνο του κατώτατου μισθού αλλά και του πλαισίου των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Τόσο στις εθνικές συμβάσεις εργασίας όσο και τις κλαδικές», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Καραγεωργόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ