ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2022: Πού θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Πρωτομαγιά 2022: Πού θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων
Ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης αλλά και ημέρα αγώνα των εργαζομένων INTIME

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά τα εργατικά συνδικάτα.

Το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο διοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ και θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις στις 10:30 στο Σύνταγμα και στις 11:00 στο Πασαλιμάνι.

«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων όλες και όλοι στο λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα της COSCO, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους λιμενεργάτες της COSCO, για να σπάσει ο τσαμπουκάς εργοδοσίας και κυβέρνησης, για να πάρουν απάντηση οι κατασταλτικοί και απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Οι εργάτες της COSCO έχουν δίκιο! Κανένας μόνος του!» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ, αναφέρει: «Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

»Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση.

»Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

»Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

»Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

»Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

»Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών.»

Διαβάστε επίσης:

Πρωτομαγιά 2022: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Κυριακή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ