ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2022: Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της ανεργίας

Πρωτομαγιά 2022: Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της ανεργίας
Δυναμικό «παρών» δίνουν οι εργαζόμενοι στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά CNN GREECE/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ

Με δυναμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και διάφορες πόλεις της χώρας, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά.

Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», τις γροθιές και τις σημαίες υψωμένες, κάτω από τους ήχους της Διεθνούς, έπεσε η αυλαία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Η απεργιακή συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έγινε απαγγελία του ποιήματος του Κώστα Βάρναλη, «Πρωτομαγιά του 1944».

Επίσης ακούστηκαν τραγούδια αφιερωμένα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες από το συγκρότημα «Υπεραστικοί» οι οποίοι ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν «Για αυτούς που χτήζουν τον κόσμο ποτέ δεν είναι αργά. Τίποτα δεν είναι εθιμοτυπικό στη σημερινή μας συγκέντρωση, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τραγουδάμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», και ο κόσμος τους υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι, γιατί παρά την παρατεταμένη ανεργία τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά ανασκουμπωθήκαμε, με το κεφάλι ψηλά, οργανώσαμε την πάλη με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, με σταθερή παρέμβαση στα εργοτάξια και τα γιαπιά διεκδικώντας εδώ και χρόνια την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παγκόσμιας Εργατιάς είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε τόνισε.

Δεν σταματάμε εδώ, ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για να κατοχυρωθεί το 7ωρο που σε ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων το έχουμε κατακτήσει, για να σταματήσει το παζάρι ενσήμων, να βελτιωθούν συνολικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν συμβάσεις και σε άλλους κλάδους, να ενισχυθεί ο αγώνας για ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι τα ψίχουλα του 1,5 ευρώ την ημέρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα.

Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη κλιμακώνουμε τον αγώνα, ενισχύουμε έμπρακτα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας, όπως οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στη Ν/Ε Ζώνη, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού.

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα πιο μαχητικά, αποφασισμένοι να φέρουμε τούμπα ό,τι βρεθεί στο διάβα μας, ενάντια σε κυβερνήσεις και νόμους, σε σύγκρουση με αυτούς που θησαυρίζουν από τον δικό μας κόπο και ιδρώτα σε καιρούς ειρήνης, αυτούς που θέλουν να δώσουμε τη ζωή μας σε άδικους πολέμους, για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους.

Δεν χαρίζουμε τίποτα από όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως κι αυτοί δεν θα μας χαρίσουν τίποτα. Όταν όμως η εργατιά το αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, τίποτα δεν θα μπορεί να τη σταματήσει» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Αναγνώστου.

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων οι διαδηλωτές θα μετακινηθούν στο λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα της COSCO.

Μητσοτάκης: Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις

«Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους: την αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο. Και, ταυτόχρονα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ τον μήνα», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την εργατική Πρωτομαγιά.

Και επισημαίνει: «Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων. Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις!»

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις συμμετείχαν, επίσης, νεολαίοι, φοιτητές, μέλη κομμάτων, φορέων και κινήσεων, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες.

«Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για έχουμε εμείς δικαιώματα» τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανιδης, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από το ΕΚΘ και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα». Ο πρόεδρος του ΕΚΘ πρόσθεσε, μεταξύ αλλων, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και «ήρθε καθυστερημένα» και δεν επαρκεί για να καλύψει την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και συνέχισε: «Συνεχίζουμε τους αγώνες, διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Στη συνέχεια, χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη.

Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος δήλωσε ότι και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η δημοτική αρχή - όπως επίσης είναι και χρέος της πολιτειας - θα κάνει ότι είναι δυνατόν να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Συγκέντρωση στην Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Δύο συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

Μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης έστειλαν ,φωνάζοντας συνθήματα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα:

Από τις συγκεντρώσεις στον Πειραιά:

ΓΣΕΕ: Υποδεέστερη των αναγκών η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ, αναφέρει: «Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

»Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση.

»Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

»Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

»Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

»Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

»Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών.»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχωρά η ΕΛΑΣ λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 08.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 06.00, μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς:

  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής, έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη έως την Λ. Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Πλ. Συντάγματος καθώς και στις καθέτους αυτής, έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Χωρίς μετρό και τραμ οι μετακινήσεις

Απεργίες και στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα Κυριακή.

«Η 1η Μαΐου εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς σε ανακοινώσεις τους και καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις.

Ακινητοποιημένα τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (μετρό γραμμές 1,2 & 3 και τραμ) την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Κυριακή 1η Μαΐου. Για την Δευτέρα 2 Μαΐου τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και στο τραμ καθώς θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία ΟΣΥ και τρόλεϊ

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία της ΟΣΥ και τα τρόλεϊ την Κυριακή 1η Μαΐου στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν σήμερα τα πλοία λόγω της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Εργατική Πρωτομαγιά που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η απεργία ξεκίνησε στις 00.01 τα ξημερώματα σήμερα Κυριακή 1η Μαΐου και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμού στους ήρωες των εργατικών αγώνων που με επίπονες προσπάθειες, θυσίες και αγώνες και αδιαφορώντας για τις σε βάρος τους συνέπειες, πάλεψαν για την καθιέρωση, κατοχύρωση και διεύρυνση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οι εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους και διατρανώνουν την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα τους για την συνέχιση και την εντατικοποίηση του αγώνα για έναν κόσμο ειρηνικό, κοινωνικά δίκαιο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τις οικογένειες τους», αναφέρει σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο γ.γ. της ΠΝΟ, Μανώλης Τσικαλάκης.

Προσθέτει ότι «εκατό τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από την εμβληματική ημερομηνία της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο που σηματοδότησε την διεκδίκηση και θέσπιση πιο ανθρώπινων και δικαιότερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους ανθρώπους του μόχθου, διεκδικώντας 8 ωρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυσης και 8 ώρες μόρφωση».

Επισημαίνει ότι «η φετινή Πρωτομαγιά σκιάζεται υπέρμετρα και από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τα χιλιάδες αθώα θύματα και τα εκατομμύρια ξεριζωμένων συνανθρώπων μας αλλά και από τις υπόλοιπες πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη».

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί - Ποιες αμαξοστοιχίες θα κυκλοφορήσουν

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με νεότερη (σημερινή) ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Κυριακή 01.05.2022 θα κυκλοφορήσουν οι παρακάτω επιβατικές αμαξοστοιχίες:

  • 52 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 09:22
  • 53 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 09:15
  • 56 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 15:22
  • 57 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 15:15
  • 1206 (Πειραιάς - Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 06:44
  • 1207 (Αεροδρόμιο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 08:09
  • 1222 (Πειραιάς - Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 14:44
  • 1223 (Αεροδρόμιο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 16:09
  • 1230 (Πειραιάς - Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 18:44
  • 1231 (Αεροδρόμιο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 20:09
  • 1300 (Αθήνα - Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 05:36
  • 1305 (Κιάτο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 06:59
  • 1318 (Πειραιάς - Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 14:17
  • 1323 (Κιάτο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 15:59
  • 1326 (Πειραιάς - Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 18:17
  • 2301 (Κιάτο - Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 19:59
  • 1534 (Αθήνα - Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 06:51
  • 1539 (Χαλκίδα - Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 08:25
  • 1550 (Αθήνα - Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 14:51
  • 1555 (Χαλκίδα - Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 16:25
  • 1558 (Αθήνα - Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 15:51
  • 2533 (Χαλκίδα - Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 20:25
  • 1591 (Θεσσαλονίκη - Λάρισα) και ώρα αναχώρησης 05:35
  • 1592 (Λάρισα - Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 07:20
  • 2594 (Λάρισα - Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 16:40
  • 2595 (Θεσσαλονίκη - Λάρισα) και ώρα αναχώρησης 17:19
  • 2598 (Λάρισα - Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 19:55
  • 3800 Άνω Λεχώνια - Μηλιές
  • 3801 Μηλιές - Άνω Λεχώνια

Δρομολόγια λεωφορείων στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο και προαστιακός

Επίσης, τα δρομολόγια των λεωφορείων που θα εκτελεστούν στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 σε συνδυασμό με τις χρονολογικές ανταποκρίσεις των αντίστοιχων δρομολόγιων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου είναι τα παρακάτω:

Από Πάτρα: Λ 15 (14:25), Λ23 (18:25) - Ανταπόκριση με τις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού από Κιάτο προς Πειραιά 1323 και 2301.

Από Κιάτο: Λ 14 (16:05), Λ24 (20:05) - Ανταπόκριση με τις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού από Πειραιά 1318 και 1326.

Τέλος, θα υπάρξουν επιπλέον τροποποιήσεις στο πρόγραμμα κυκλοφορίας για 30/04/2022 και 02/05/2022, λόγω της απεργίας της 01/05/2022, στις παρακάτω διαδρομές:

Σέρρες - Θεσσαλονίκη

02/05/2022: Η αμαξοστοιχία 3631 θα εκτελεστεί με λεωφορείο. (Δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).

Φλώρινα - Θεσσαλονίκη

30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 85 θα πραγματοποιηθεί με τρένο στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα. Στο τμήμα Έδεσσα - Φλώρινα η αμαξοστοιχία 85 θα εκτελεστεί με λεωφορείο.

30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 3742 καταργείται.

Αθήνα - Χαλκίδα

30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2534 θα πραγματοποιηθεί με τρένο στο τμήμα Αθήνα - Οινόη. Στο τμήμα Οινόη - Χαλκίδα η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (Δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ 'Αγ. Γεώργιος Χαλκίδας).

30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2539 (Χαλκίδα - Οινόη) θα εκτελεστεί με λεωφορείο.

Λειανοκλάδι - Στυλίδα

Θα πραγματοποιηθούνε κανονικά τα λεωφορεία (11526, 11527, 11528, 11529, 12520, 12521, 14520, 14521).

Πειραιάς-Κιάτο

30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2302 καταργείται. H αμαξοστοιχία 2304 θα εκτελεστεί με 2 λεωφορεία (Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι σταθμεύσεις Πειραιάς, Αθήνα, Κάτω Αχαρναί, Λιόσια, Μέγαρα, Κόρινθος, Κιάτο).

Επισημαίνεται ότι, για επιβάτες που ταξιδεύουν σε τραίνα με κράτηση θέσης ή λεωφορεία που έχουν καταργηθεί την 1η Μαΐου, μπορούν να ταξιδέψουν με το εισιτήριό τους την 2α Μαΐου στο ίδιο τραίνο ή λεωφορείο και θέση. Αν επιθυμούν αλλαγή ή ακύρωση του εισιτηρίου, πρέπει να απευθυνθούν σε εκδοτήριο πριν το ταξίδι τους.Οι υπόλοιπες επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου καταργούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ