ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην Αθήνα: Οι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα και... αψηφούν πόλεμο, πανδημία και ακρίβεια

Διακοπές στην Αθήνα: Οι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα και... αψηφούν πόλεμο, πανδημία και ακρίβεια
Η Αθήνα ζωντανεύει ξανά: Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι πρώτοι μετά-Covid τουρίστες CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Η πανδημία έχει αλλάξει αδιαμφισβήτητα τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε. Μάσκες, αντισηπτικά, τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τεστ με την προετοιμασία να μοιάζει με δοκιμασία.

Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και έναν πόλεμο εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό έδαφος, ίσως κάποιος να το σκεφτεί και μια δεύτερη φορά πριν φτιάξει βαλίτσες, ειδικά όταν προέρχεται από περιοχές εκτός Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από δύο χρόνια, οι περισσότερες χώρες έχουν άρει, άλλες σε μεγάλο βαθμό και άλλες εντελώς, τους περιορισμούς στα ταξίδια, με αρκετούς διψασμένους για ταξίδια πολίτες να κλείνουν αμέσως τα εισιτήρια.

To CNN Greece μίλησε με τουρίστες που επισκέπτονται αυτό το διάστημα την Αθήνα και τους ρώτησε για την απόφασή τους να ταξιδέψουν στη χώρα μας υπό τις ιδιάζουσες αυτές συνθήκες, αλλά και το τι πιστεύουν για τις τιμές σε εισιτήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και μπαρ της πόλης.

Οι περισσότεροι τουρίστες ανέφεραν ότι οι τιμές στην εστίαση, τις μεταφορές, καθώς και για τα εισιτήρια για τα αξιοθέατα είναι ικανοποιητικές, σε σχέση όμως με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για το εισόδημα το οποίο λαμβάνουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία επεσήμανε ότι ξόδεψε περισσότερα χρήματα από αυτά που είχε υπολογίσει, κυρίως για το φαγητό.

Σε σχέση δε με την απόφασή τους να ταξιδέψουν στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας και πολέμου, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Οι περισσότεροι ανυπομονούσαν για το ταξίδι το οποίο, όπως μας είπαν ορισμένοι, είχαν προγραμματίσει ακόμα και πριν από την πανδημία.

Αναφορικά με τα μέτρα της ασφαλείας σε σχέση με τον κορωνοϊό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν ενδοιασμούς πριν ετοιμάσουν βαλίτσες, ενώ οι περισσότεροι αισθάνονται απολύτως ασφαλείς στην Αθήνα.

Ιδού τι είπαν:

annie.jpg
Η Άννυ ήρθε από την Αριζόνα των ΗΠΑ. Όπως λέει, «στην αρχή είχα αμφιβολίες για το αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα κατά της Covid-19, αλλά ούσα πλέον στην Αθήνα αισθάνομαι ασφαλής» (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
emmy.jpg
«Επιτέλους αισθάνομαι άνετα με την απόφαση να ταξιδέψω», λέει η Έιμι που ήρθε από το Λονδίνο και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι τιμές στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν αυξημένες σε σχέση με αυτές που αναφέρουν οι οδηγοί για την Αθήνα (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Chris-Atiousha.jpg
Ο Κρις και η Ατιούσα είναι από τη Νέα Υόρκη και θεωρούν ότι οι τιμές σε εισιτήρια, εστιατόρια και μπαρ είναι υψηλές. Παρ’ όλα αυτά δεν μετανιώνονυν καθόλου το ταξίδι τους (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
margaret.jpg
Η Μάργκαρετ είναι από τη Σκωτία και αισθάνεται άσχημα για την απόφαση της να ταξιδέψει εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Shasha.jpg
«Η Αθήνα είναι μια πόλη για κάθε πορτοφόλι» λέει η Σάσα από την Πολωνία αφού θεωρεί ότι οι τιμές στην Αθήνα είναι παράλογες σε κάποια μέρη, ενώ σε άλλα είναι λογικές (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Matio.jpg
Ο Ματίο είναι από την Ιταλία. Σχολιάζει με νόημα ότι «αν και ο πόλεμος είναι αρκετά μακριά, στην Αθήνα αισθάνομαι τόσο ασφαλής όσο και στην Ιταλία», καθώς όπως λέει «είμαστε όλοι στην Ευρώπη». Για τους αρχαιολογικούς χώρους προτείνει τη θέσπιση ενός εισιτηρίου για όλα τα αξιοθέατα, αντί για τα ξεχωριστά εισιτήρια, κάτι το οποίο θα είναι πιο προσιτό για τους επισκέπτες (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Danny.jpg
Ο Ντάνυ είχε «κολλήσει στη Σιγκαπούρη για δύο ολόκληρα χρόνια αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν απαγορευτεί. Πλέον δεν φοβάται να ταξιδέψει και πιστεύει ότι η Αθήνα είναι ένας ασφαλής προορισμός «CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος»
alrina.jpg
Η Αλρίνα επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα από το Πακιστάν και όπως αναφέρει «οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, ωστόσο το καταλαβαίνω, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί από την πανδημία αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία» (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Joel.jpg
Ο Τζόελ ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και σχετικά με τις τιμές σε εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές και εισιτήρια αξιοθέατων λέει «ότι η Ελλάδα είναι πιο δίκαιη σε σχέση με άλλες χώρες που ταξίδεψα πριν έρθω εδώ» (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
marina.jpg
Η Μαρίνα είναι από το Παρίσι και είχε πληροφόρηση «εκ των έσω» για το πως να αποφύγει τα πιο τουριστικά μέρη, όπου οι τιμές είναι ακριβότερες, αφού η φίλη της μένει μόνιμα στην Αθήνα. Σε σχέση με τις τιμές στη γαλλική πρωτεύουσα, βρίσκει την Αθήνα εξαιρετικά φθηνή (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Philip-Pia.jpg
Ο Φίλιπ και η Πία είναι από τη Γερμανία. «Ο κορωνοϊός δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τον προγραμματισμό των διακοπών μας» λένε. Ωστόσο, περίμεναν ότι οι τιμές θα ήταν χαμηλότερες στην εστίαση (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Sandy.jpg
Ο Σάντυ είναι από τη Σλοβενία και βρέθηκε στην Αθήνα για έναν ολόκληρο μήνα. Πιστεύει ότι οι περιορισμοί που αφορούν στην πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 δυσχαίρεναν τις διακοπές του. Επίσης θεωρεί ότι οι τιμές ανέβηκαν με την έναρξη της τουριστικής σεζόν σε σχέση με πριν. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι μπορείς να πας οπουδήποτε θέλεις στην Αθήνα, αφού το κόμιστρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι μικρό και ως εκ τούτου να αποφύγεις το κέντρο (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)
Helena.jpg
Η Ελένα είναι από το Μεξικό και αποφάσισε να έρθει για τις διακοπές της στην Ελλάδα αντί για κάποια χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης, «προκειμένου να βρίσκομαι όσο πιο μακριά γίνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», όπως λέει (CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ