ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος: «Καθάριζα τη μούχλα από πάνω μου» - Σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις καταγγελίες εργαζομένων

Μύκονος: «Καθάριζα τη μούχλα από πάνω μου» - Σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις καταγγελίες εργαζομένων
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου ξεκινά ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (Φωτογραφία αρχείου) INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά στις τουριστικές περιοχές η Επιθεώρηση Εργασίας μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εργαζόμενης στον ξενοδοχειακό τομέα στην Μύκονο.

«Τα προηγούμενα χρόνια ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχω ζήσει ποτέ μου. Διότι τα δωμάτια ήταν πάρα πολύ μικρά με δύο - τρία άτομα μέσα, με πολύ μούχλα, κατσαρίδες να πετάνε», ανέφερε μιλώντας στη τηλεόραση του Open.

«Υποτίθεται ότι είσαι σε ένα χώρο στη ρεσεψιόν που είναι το Άλφα και το Ωμέγα, πρέπει να είσαι ευπαρουσίαστη. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Έκανα μπάνιο και καθάριζα τη μούχλα από πάνω μου. Να ψοφάς από τη ζέστη, να ετοιμάζεσαι και να ιδρώνεις».

«Αγόρασα αφυγραντήρα 250 ευρώ γιατί δεν άντεχα άλλο με τη μούχλα και την υγρασία να ξυπνάω και να κολλάνε όλα επάνω μου. Στις συνεντεύξεις τα παρουσιάζουν όλα τέλεια και όταν έρχονται και βλέπουν αυτή την αντιμετώπιση, άλλοι είναι σκληροί και το αντέχουν, άλλοι σου λένε έχω ανάγκη και θα το υποστώ» θα καταγγείλει, ενώ σε ότι αφορά την διατροφή αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να τρώνε ότι απέμενε από τον μπουφέ των πελατών:

«Όταν δεις τι πραγματικά ισχύει αναγκάζεσαι να τρως απ' έξω μονίμως με αποτέλεσμα από το μισθό σου να χαλάς τον μισό ή και παραπάνω. Το πρωινό είναι ότι έχει απομείνει από τον μπουφέ των πελατών», δήλωσε μιλώντας στο Open.

Ελέγχους ξενικά η Επιθεώρηση Εργασίας

Μέσα στον Μάιο ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Θα επικεντρωθούν δε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

  1. Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής
  2. Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
  3. Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
  4. Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
  5. Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Χατζηδάκης: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει μεγαλύτερη σημασία

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν».

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι' αυτό τον λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ