SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Η ομορφιά της διαφορετικότητας και της ισότητας σε ένα κοινωνικό γεύμα… καθαρά από αγάπη

Η ομορφιά της διαφορετικότητας και της ισότητας σε ένα κοινωνικό γεύμα… καθαρά από αγάπη
Photo edit: Παντελής Κονσολάκης

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Έχουμε αναρωτηθεί, ωστόσο, ποια θέση έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας στη σύγχρονη πραγματικότητα; Αναμφίβολα, δεν είναι λίγες οι φορές, που μέσα στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, αισθανόμαστε πως η αποξένωση μας «χτυπάει» την πόρτα και αμελούμε την ανάγκη μας για κοινωνική επαφή.

Επαφή με έναν φίλο, με έναν περαστικό, ακόμη και με έναν γνωστό-άγνωστο. Ειδικά μετά από αρκετούς μήνες αναγκαστικής απομόνωσης, η θέλησή μας για κοινωνικοποίηση, συντροφικότητα και επαφή με νέους ανθρώπους και διαφορετικές προσωπικότητες είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Ομολογουμένως, οι πιο όμορφες στιγμές είναι αυτές που μοιραζόμαστε. Στιγμές ξεγνοιασιάς, χαράς και απόλυτης ελευθερίας, κατά τη διάρκεια των οποίων άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, βγάζουν τις «μάσκες» τους -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και γίνονται ένα, μέσα από ιστορίες, διηγήσεις και άφθονο γέλιο. Μία από αυτές τις μοναδικές στιγμές βιώσαμε την περασμένη Πέμπτη, χάρη στην πρωτοβουλία της Food On να φέρει και πάλι στις ζωές μας τον θεσμό των κοινωνικών γευμάτων, μέσα από 5 Social Dinings, που διοργανώνει σε συνεργασία με το AVA.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο στόχος αυτών των κοινωνικών γευμάτων, πέρα από την κοινωνική ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αρκεί να βρεθούμε σε ένα από τα συγκεκριμένα social dinings, για να αντιληφθούμε, ιδίοις όμμασι, ότι ένα γεύμα αποτελεί πολλά περισσότερα από το μοίρασμα φαγητού. Τι σημαίνει αυτό; Το social dining είναι μία ευκαιρία για όλους εμάς να μοιραστούμε εμπειρίες, γεύσεις, στιγμές και χαμόγελα, γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Ένα τραπέζι με ίσους και διαφορετικούς ανθρώπους

Μπαίνοντας στο εστιατόριο «Ρακί Μεζέ», εκεί όπου σηματοδοτήθηκε η έναρξη των πέντε -συνολικά- κοινωνικών γευμάτων, στην Καλλιθέα, το πρώτο πράγμα που αισθανθήκαμε ήταν η ζεστή, χαλαρή και σχεδόν… οικογενειακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα τραπέζια. Άνθρωποι γελαστοί, ομιλητικοί, διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι μεταξύ τους, μιλούσαν σαν να γνωρίζονται χρόνια, όσο οι μεζέδες και τα ποτά πηγαινοέρχονταν από τραπέζι σε τραπέζι.

Η δική μας παρέα είχε επτά διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Αργύρης, ο Andy, η Μαρία, ο Δάνης, η Ναταλία, η Ιωάννα, η Έλλη και πολλοί ακόμη γίναμε μια συντροφιά και μοιραστήκαμε σκέψεις, ιδέες, προβληματισμούς, εμπειρίες από το παρελθόν, αλλά και όνειρα για το μέλλον. Χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις και χωρίς αναστολές μιλήσαμε για όλα εκείνα που προσδοκούσαμε από τη ζωή.

Τι καλύτερο, άλλωστε, από μία όμορφη βραδιά, με ωραίο φαγητό και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, οι οποίες ακριβώς επειδή είναι εντελώς άγνωστες μεταξύ τους, σαν ένα λευκό, άγραφο χαρτί, συζητούν γύρω από χίλια δυο θέματα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και «πίσω κείμενα»;

photo1.jpg
Photo edit: Παντελής Κονσολάκης

Καθένας από εμάς δικαιούται μία νέα αρχή

Μπορεί το λεγόμενο «restart» στις ζωές μας να μοιάζει πολλές φορές σαν «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε και να «χτίσουμε» από την αρχή τη ζωή που θέλουμε, θέτοντας νέες αφετηρίες και στόχους.

Ακόμα και εάν τα κοινωνικά γεύματα αποτελούν την αφετηρία της κοινωνικής και εργασιακής ενσωμάτωσης των κοινωνικά ασθενέστερων συνανθρώπων μας, συμβάλλοντας στην ενεργό συμμετοχή, κοινωνικοποίηση και δικτύωσή τους με ανθρώπους της αγοράς… πριν και πάνω από όλα, αποτελούν το έναυσμα για μία νέα εσωτερική αρχή για τους ωφελούμενους, αλλά και για όλους εμάς, που μέσα από την αγάπη, την αποδοχή και την κοινωνικοποίηση, γινόμαστε ένα, έτσι ώστε όλοι μαζί, να αισθανόμαστε και να είμαστε επί της ουσίας ενεργά μέλη του συνόλου.

Μέσα από δράσεις εκπαίδευσης στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, η Food On κινητοποιεί τους συνανθρώπους μας, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις, ώστε σταδιακά, μέσα από την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση, να μπορέσουν να είναι οικονομικά αυτόνομοι.

photo2.jpg
Photo edit: Παντελής Κονσολάκης

Τα κοινωνικά γεύματα δεν είναι απλώς ένα μοίρασμα φαγητού, αλλά το «όχημα» για μία νέα αρχή και ο τρόπος για να αντιληφθούμε πως οι πιο όμορφες στιγμές είναι αυτές που μοιραζόμαστε, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται ο καθένας από εμάς. Οι ιδέες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και τα όνειρα όλων μας, άλλωστε, όταν τα μοιραζόμαστε με τους γύρω μας έχουν μία κοινή συνισταμένη… την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.