ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2019 στο 2022: Ο τουρισμός «πετάει» στο μέλλον

Από το 2019 στο 2022: Ο τουρισμός «πετάει» στο μέλλον

Ως μια κακή παρένθεση που έχει κλείσει οριστικά, βλέπουν οι παράγοντες του τουρισμού τα δύο χρόνια πανδημίας. Το 2022 ξεκίνησε με τους πολίτες παγκοσμίως να ανυπομονούν να ταξιδέψουν, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν τα στοιχεία.

Αν και οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αναφέρουν ότι φέτος ο Τουρισμός αναμένεται να φτάσει στο 88% του 2019 και η πλήρης ανάκαμψη να «αναβάλλεται» για το 2023, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα – προς το καλύτερο.

Η Ρόδος, ένας προορισμός - «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, κατέγραψε περισσότερες αφίξεις τον φετινό Απρίλιο, σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τον Απρίλιο του 2019 καταγράφηκαν 102.000 αλλοδαποί τουρίστες στο νησί, ενώ φέτος, οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τις 120.000 – μια αύξηση, δηλαδή άνω του 15%. Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των αφίξεων για το 2022, με τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς να ακολουθούν.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ρουμανία, επιβεβαίωσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρουμάνων ταξιδιωτών για τη χώρα μας. Φέτος, το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται αυξημένο, με τους τουριστικούς πράκτορες να εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο και από το 2019. «Σε συνάντηση που είχα με την ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων της Ρουμανίας, μου επιβεβαίωσαν ότι θα είμαστε ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός φέτος για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ρουμάνων. Οι ταξιδιώτες από τη Ρουμανία θα ταξιδέψουν πρώτα από όλα φέτος στην Ελλάδα» τόνισε, μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός.

Επιστροφή στα μεγέθη του 2019

Σε αυτή την κατεύθυνση «αισιοδοξίας» και οι τελευταίες πληροφορίες από τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI, που σε εσωτερική ενημέρωση αναθεώρησε «προς τα πάνω» τις εκτιμήσεις του για φέτος. Η TUI λοιπόν εκτιμά πως φέτος ο τουρισμός όχι μόνον θα ανακτήσει τουλάχιστον το 80% των μεγεθών του 2019, της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία (έναντι 50% κατά το 2021), αλλά μπορεί να αγγίξει και το 100%.

Η ενημέρωση που γίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο TUI AG, Fritz Joussen προς τα στελέχη του ομίλου, αναφέρει πως ήδη τον Απρίλιο, οι κρατήσεις του 2022 αντιστοιχούσαν στο 80% εκείνων του 2019, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυσή τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο δημοφιλέστεροι προορισμοί του ομίλου, με τη χώρα μας συχνά να βρίσκεται ξεκάθαρα στην πρώτη θέση.

Οι ιθύνοντες της TUI θεωρούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει να επηρεάζει πλέον το συνολικό κλίμα για τα ταξίδια. Σε συνδυασμό δε και με τη νέα τάση στον Τουρισμό που θέλει το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων να γίνεται πλέον πολύ κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού, είναι αναμενόμενο, το επόμενο διάστημα, οι κρατήσεις να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η ανάκαμψη του τουρισμού το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, αλλά και μεγάλους διεθνείς τουριστικούς ομίλους, φέτος είναι η χρονιά που το 40% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα.

Το 2021 ήταν μια δεύτερη «κακή» χρονιά, μετά το σοκ της πανδημίας του 2020, όταν σημειώθηκε μείωση 73% στις διεθνείς αφίξεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), η αύξηση σε σχέση με το 2020 ήταν μόλις στο 4%, σε σύγκριση με το 2020 (415 εκατομμύρια έναντι 400 εκατομμυρίων). Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (διανυκτερεύοντες επισκέπτες) παρέμειναν κατά 72% χαμηλότερες από αυτές του 2019.

Οι παγκόσμιοι κλάδοι των ταξιδιών και του τουρισμού, εν τούτοις, όπως εκφράζονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), δεν αναμένουν ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023. Η βιομηχανία του τουρισμού αναμένεται να καταγράψει ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% από το 2022 στο 2023, συγκριτικά με αύξηση 2,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και να δημιουργήσει 126 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε το WTTC σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σε διάσκεψη του Συμβουλίου στη Μανίλα, τον Απρίλιο.

Το 2019, ο τουρισμός αντιστοιχούσε στο ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ‘αποδεκάτισε’ τη βιομηχανία των 9,6 τρισεκ. δολαρίων, μειώνοντας στο ήμισυ την αξία του παραγόμενου προϊόντος και αφήνοντας 62 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά. Το ΑΕΠ της βιομηχανίας ταξιδίων και τουρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,35 τρισεκ. δολάρια φέτος και στα 9,6 τρισεκ. δολάρια το 2023, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδά του. Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο αναμένεται να ανακάμψουν στα 300 εκατ. φέτος και στα 324 εκατ. το 2023, κοντά στα 333 εκατ. που καταγράφηκαν στο 2019.

Λίγο πριν την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου, πάντως, οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα επικρατήσει η αισιόδοξη εκτίμηση για φέτος και η ανάκαμψη του τουρισμού, ειδικά για την Ελλάδα, θα γίνει πραγματικότητα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ