ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καρολάιν: Ισόβια κάθειρξη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο αποφάσισε ομόφωνα το δικαστήριο

Δολοφονία Καρολάιν: Ισόβια κάθειρξη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο αποφάσισε ομόφωνα το δικαστήριο
CNN Greece

Με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή καταδικάστηκε ομόφωνα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για την εν ψυχρώ δολοφονία της συζύγου του και μητέρας του παιδιού του, Καρολάιν Κράουτς, στις 11 Μαΐου 2021 στα Γλυκά Νερά.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έπειτα απο έξι συνεδριάσεις, ομόφωνα επέβαλε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρη κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών κατά συγχώνευση.

Αναφορικά με τη χρηματική ποινή το δικαστήριο αποφάσισε πάλι ομόφωνα ότι θα πρέπει να του επιβληθεί ύψους 21.000 ευρώ.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ για τη θανάτωση ζώου πρότεινε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 400 μονάδων επί έκαστη ημέρα 50 ευρώ. Για την πράξη της ψευδούς κατάθεσης (πλημμέλημα), η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 360 μονάδων επί 10 ευρώ ημερησίως και για την τέταρτη πράξη της ψευδούς καταμήνυσης φυλάκιση ενός έτους.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αθανάσιος Χαρμάνης σε δήλωσή του έκανε λόγο για ιστορική δίκη.

«Η Καρολάιν έγινε σύμβολο στον αγώνα κατά της βίας των γυναικών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρμάνης ανέφερε ακόμη πως το δικαστήριο δεν επέτρεψε στον κατηγορούμενο να συνεχίσει την παραπλάνηση που έκανε επί 37 ημέρες. «Ήταν ένα αδίκημα ειδεχθές» είπε και σημείωσε ότι για έξι λεπτά και πλέον στα χέρια του κατηγορούμενου, ψυχορραγούσε η γυναίκα της ζωής του, όπως έλεγε ο κατηγορούμενος. Κατά τον συνήγορο τα κρίσιμα λεπτά του εγκλήματος προέκυψε πως ήταν περισσότερα από πέντε.

Από την πλευρά του κ. Αλέξανδρος Παπαϊωννίδης, συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου, είπε:

«Το μόνο σίγουρο για τον εντολέα μου είναι ότι παραμένει ο χαμός της γυναίκας του. Θεωρώ πως είναι μια ποινή που προβλέπονταν και λόγω των συνθηκών ήταν αναμενόμενη». Τέλος η κ. Σοφία Βλαχιώτη, επίσης συνήγορος υπεράσπισης τόνισε:

«Κάναμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά».

Απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικών

Συντασσόμενοι με την εισαγγελέα της έδρας, οι δικαστές και οι ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηριο Αθηνών απέρριψαν το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη χορήγηση δύο ελαφρυντικών.

Ειδικότερα ο καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνος ζήτησε διά των συνηγόρων του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σχετικά με το πρώτο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τα κριτήρια που έθεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Παγου στην υπόθεση Κορκονέα, η οποία δημιούργησε νομολογία για τη χορήγηση του εν λόγω ελαφρυντικού. Έκρινε συγκεκριμένα πως το γεγονός ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «για να αγοράσει το οικόπεδο κατέβαλε 50.000 ευρώ από χρήματα της οικογένειας της Κάρολαϊν το οποίο εγγράφηκε εξ' ολοκλήρου στο όνομά του, δεν συνιστά πράξη έντιμη και σύμφωνη με τη στάση μέσου ανθρώπου».

Αναφορικά με το δεύτερο ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, η έδρα συνυπολόγισε τα όσα έγιναν σε αυτές τις 37 μέρες θεάτρου, τις οποίες ο κατηγορούμενος ήταν ελεύθερος, όπως επίσης και το γεγονός ότι «ένας χρόνος από την τέλεση του αδικήματος είναι πολύ λίγος χρόνος να υπάρξει συμμόρφωση με το δίκαιο». Παράλληλα, η προεδρος της εδρας τόνισε ότι δεν προσκομίστηκε έγγραφο από τις φυλακες από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα.

«Οι ένορκες βεβαιώσεις ήταν διθυραμβικές για τον κατηγορούμενο μέχρι την τέλεση του εγκλήματος. Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ήταν μια παραφωνία στην επιτυχημένη του ζωή το έγκλημα. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε; Υπήρξε υπέρβαση των ανθρώπινων αξιών», ανέφερε νωρίτερα η εισαγγελέας κατά την πρότασή της επί των ελαφρυντικών. Και συνέχισε:

«Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας στην υπόθεση που εξετάζουμε. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις, μου φαίνεται αδιανόητο να υποστηρίζει ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι τη στιγμή που εξόντωσε την ίδια του την οικογένεια. Σε ό,τι αφορά το άλλο ελαφρυντικό. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο 12 μήνες να τηρεί τους κανόνες της φυλακής, είναι σύντομος χρόνος. Δεν ξέρω τι είχε γίνει και με ένα κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί. Ζητώ από το δικαστήριο την απόρριψη των ελαφρυντικών».

Ομόφωνα ένοχος για την εν ψυχρώ δολοφονία

Ένοχος, όπως κατηγορείται, κρίθηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έπειτα από διάσκεψη περίπου δύο ωρών, αποφάνθηκαν ότι ο 34χρονος πιλότος τέλεσε την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ τον έκριναν επίσης ένοχο για κακοποίηση ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της συμβούλου Ψυχικής Υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου, την οποία η υπεράσπιση του καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνου και ο ίδιος ο 33χρονος επιχείρησαν να αποδομήσουν, ενώ απέρριψε και τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης άφησε ανέκφραστο για ακόμη μία φορά τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος δεν εκδήλωσε καμία αντίδραση σε όσα εκφωνούσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Πολυτάλαντος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός»

Νωρίτερα, ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας, Αθ. Χαρμάνης, ο οποίος εκπροσωπεί τη μητέρα της Καρολάιν ζήτησε την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Τον χαρακτήρισε «πολυτάλαντο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό», εξέφρασε την άποψη ότι παραμένει αμετανόητος και επεσήμανε πως κατά την άποψή του ο κατηγορούμενος πίστευε ότι είχε κάνει το τέλειο έγκλημα και δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ.

Την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη θανάτωση της Ρόξυ, του σκύλου της οικογένειας, ζήτησαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν φιλοζωικά σωματεία, λέγοντας ότι «η Καρολάιν και η Ρόξυ έφυγαν από το ίδιο χέρι που τις χάιδευε».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, Αλ.Παπαϊωαννίδης έκανε αναφορά σε «ένα ρομάντζο που κατέληξε σε τραγωδία» και κάλεσε το δικαστήριο να δει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του κατηγορούμενου, ο οποίος έπνιξε την ίδια του την καρδιά και κατέστρεψε τις ζωές τους. «Είναι εδώ για να πληρώσει», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

«Πήγε σαν το σκυλί στ'αμπέλι η Καρολάιν»

Πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αγορεύσεων η πρόεδρος έδωσε ξανά το λόγο στην εισαγγελέα της έδρας, η οποία προέβη σε μια σύντομη δευτερολογία.

«Καταλαβαίνω τον αγώνα της υπεράσπισης να υποστηριχθεί ότι η Καρολάιν ήταν όρθια και δεν κοιμόταν. Όμως τότε θα αντιδρούσε, κάτι θα άκουγε η γειτόνισσα. Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Επιστημονικά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ιατροδικαστικό εύρημα των σφυγμών. Κάνουμε την τρίχα τριχιά, σκοτώνονται οι άνθρωποι επειδή διαφωνούν για το μωρό; Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραπλανήσει την αστυνομία. Η αρχή της αυτοενοχοποίησης δεν έχει ηθικό έρεισμα σε αυτήν την περίπτωση».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αθ. Χαρμάνης τόνισε, πως «εάν αναγνωριστεί βρασμός θα είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά με κοιμώμενο θύμα».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλ. Παπαϊωαννίδης επανατοποθετήθηκε, λέγοντας ότι δεν είναι ίδιες όλες οι υποθέσεις και πως κάθε δικαστήριο κρίνει με βάση όσα αναδεικνύονται κατά την αποδεικτική διαδικασία και με βάση την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ