ΕΛΛΑΔΑ

«Αναρωτιόμουν αν το προκάλεσα»: Η κατάθεση του 24χρονου που καταγγέλλει τον Λιγνάδη για βιασμό

«Αναρωτιόμουν αν το προκάλεσα»: Η κατάθεση του 24χρονου που καταγγέλλει τον Λιγνάδη για βιασμό
INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω». Με τα λόγια αυτά ο 24χρονος που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό του το 2015 σε ηλικία 17 ετών θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξε συναίνεση.

Καταθέτοντας στη δίκη του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο μάρτυρας περιέγραψε τον τρόπο γνωριμίας του με τον κατηγορούμενο καθώς και τη σκηνή του καταγγελλόμενου βιασμού του.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος, ο οποίος εκπροσωπεί ένα ακόμη φερόμενο ως θύμα του Δ. Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του νεαρού άνδρα στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που του χορήγησε τον περασμένο Μάρτιο.

Πάντως, ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του.

Η κατάθεση του 24χρονου

Σύμφωνα με τον 24χρονο μάρτυρα γνωρίστηκε με τον Λιγνάδη τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2015.

«Καθόμουν σε ένα παγκάκι στην Αγίου Παύλου με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στην αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος , καθίσαμε, ήπιαμε και μετά το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε κάποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών.»

Ο μάρτυρας αφού περιέγραψε μία ζωή δύσκολη που ζούσε με την οικογένεια του με οικονομικά προβλήματα αλλά και σωματική κακοποίηση «πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία και τιμωρία μέχρι αίματος», υποστήριξε ότι αρχές Φλεβάρη του 2015 όταν πήγαν μαζί με τον κατηγορούμενο να δουν μια παράσταση του μίλησε για όσα βίωνε και του πρότεινε να μείνει σπίτι του.

«Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε “δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή” . Ένιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμαλ η ζωή μου.»

Αρχές Μάρτη αποφάσισε, όπως είπε, να μείνει στο σπίτι του. Μέχρι τότε είχαν βρεθεί έξι φορές και είχαν συχνή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων.

«Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου… Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά… Ένιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένιωθα υποχρέωση.

Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.»

«Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά…»

Η πρώτη φορά που τον βίασε, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ήταν ένα βράδυ αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι.

«Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι.. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι, με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Μου είπε ηρέμησε…. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έκανα την πράξη με πολύ πόνο…».

Πρόεδρος: Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθει ο Τεό και ο Σεΐφ. Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ό,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω.

Πρόεδρος: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρόεδρος: Γιατί σαστίσατε;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε «μου το χάλασες». Δεν θυμάμαι άλλο περιστατικό. Από το καλοκαίρι άρχισαν οι κουβέντες για χαρτιά-δουλειά. Υπήρξαν οι πρώτες εντάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ