ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Τοπαλούδη: Σήμερα η ετυμηγορία των δικαστών για τους δύο κατηγορούμενους

Δολοφονία Τοπαλούδη: Σήμερα η ετυμηγορία των δικαστών για τους δύο κατηγορούμενους
Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη

Την ετυμηγορία τους για τους δύο κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση του ομαδικού βιασμού και της φρικιαστικής δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο αναμένεται να εκδώσουν σήμερα οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.

Για το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο σε πρώτο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι, ο 26χρονος με καταγωγή από τη Ρόδο και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής, έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στις απολογίες τους για ακόμη μία φορά επιχείρησαν να «ελαφρύνουν» ποινικά τη θέση τους επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την κακοποίηση και τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας.

Την ενοχή, όπως και πρωτόδικα, των δυο κατηγορουμένων, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, πρότεινε προ ημερών η εισαγγελέας της έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με μια εμπεριστατώμενη και συγκλονιστική αγόρευση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι δυο κατηγορούμενοι από κοινού «έκαμψαν την αντίσταση της Ελένης και με την άσκηση σωματικής βίας προχώρησαν μαζί της σε συνουσία». Η εισαγγελέας τόνισε ότι «η κοπέλα αντιστάθηκε και τόλμησε να τους πει ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία. Έτσι αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Με το σίδερο της κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα στο κεφάλι. Διαπιστώθηκαν ίχνη αίματος παντού. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση μετέφεραν την κοπέλα στο μπάνιο. Εκείνη αιμορραγούσε ακατάσχετα και όταν είδαν πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση, την μετέφεραν στο αυτοκίνητο και την έβαλαν στη θέση του συνοδηγού. Το έκαναν και οι δυο μαζί και την οδήγησαν με το αυτοκίνητο στην παραλία της «Φώκιας». Από εκεί ψηλά από ένα βράχο την έριξαν στη θάλασσα για να την παρασύρουν τα ρεύματα και να μην συλληφθούν. (…) Κατόπιν γύρισαν στο σπίτι και το καθάρισαν από αίματα. Καθάρισαν και το αυτοκίνητο, μάζεψαν όλα τα αντικείμενα και αυτά της κοπέλας και σε 45 λεπτά ξαναγύρισαν πάλι στο ίδιο σημείο και τα έριξαν στη θάλασσα. Για κακή τους όμως τύχη κάποια από αυτά κατέληξαν και έμειναν στα βράχια. (…). Μετά γύρισαν στο σπίτι του ο καθένας και έπεσαν για ύπνο συνεχίζοντας ατάραχοι τη ζωή τους. Μέχρι που η σορός της κοπέλας εντοπίστηκε να πλέει στο νερό. Πέθανε από πνιγμό».

Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα πρέπει να απορριφθεί ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι υπήρξε συναίνεση της κοπέλας για σεξουαλική συνέρευσή της μαζί τους και επικαλούμενη τα στοιχεία που προέκυψαν, ανέφερε πως «η θανούσα δεν είχε συναινέσει», κάτι το οποίο προκύπτει, πλέον άλλων στοιχείων και από το γεγονός ότι τα ρούχα της βρέθηκαν σκισμένα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι «ασκήθηκε βία».

Όπως υπογράμμισε η εισαγγελέας, αν η Ελένη Τοπαλούδη είχε συναινέσει σε όλο αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή. «Θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Οι κατηγορούμενοι ήταν προετοιμασμένοι για όλο αυτό εκείνο το βράδυ, δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο. Είχαν προετοιμαστεί όλο το απόγευμα για αυτό και μόλις είδαν ότι η Ελένη αντέδρασε άσκησαν βία. …Η στάση τους μετά τη τέλεση του εγκλήματος μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».

Καταλήγοντας στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε ότι στους δυο κατηγορούμενους δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 36 ή το 34 του Ποινικού Κώδικα περί ανικανότητας για καταλογισμό. «Δεν προέκυψε ότι δεν είχαν την ικανότητα οι κατηγορούμενοι να αντιληφθούν τον άδικο χαρακτήρα των πράξεών τους ή ότι αυτή η ικανότητά τους μειώθηκε. Ο ψυχίατρος που εξέτασε τους κατηγορουμένους αμέσως μετά τη σύλληψη, δεν διαπίστωσε ψυχοπαθολογίες που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ