ΕΛΛΑΔΑ

Καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου - Πού διατηρείται

Καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου - Πού διατηρείται
Από την αναστολή εξαιρούνται τα αστικού τύπου μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) AP Photo/Michael Varaklas

Καταργείται από την 1η Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η άρση υποχρεωτικότητας της προστατευτικής μάσκας θα ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Από την αναστολή εξαιρούνται υγειονομικές μονάδες και δομές φιλοξενίας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (γηροκομεία, ιδρύματα κ.ά.) και τα αστικού τύπου μέσα μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ).

Επιπλέον την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου για τη χρήση μάσκας σε σχολεία και πλοία.

Ισχύει η σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

Στους κλειστούς χώρους του εμπορίου η μάσκα θα είναι προαιρετική αλλά και για τα μέσα μεταφοράς που έχουν αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ). Η άρση του μέτρου αφορά και του εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, ενώ η αναστολή χρήσης της μάσκας σημαίνει - όπως είπε ο κ. Πλεύρης - ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο.

Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας από την 1η Ιουνίου μέχρις τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε αριθμημένες θέσεις στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ).

Το θέμα της μάσκας που παραμένει στα πλοία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, Την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί και η χρήση της μάσκας στα σχολεία, ενώ στο εμπόριο αίρεται η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Αντίθετα, υποχρεωτικές παραμένουν σε όλες τις μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η χρήση μάσκας παραμένει ως σύσταση όπου χρησιμοποιείται σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ