ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Εύβοια: Αγνοούμενος στη Δίρφυ εν μέσω κακοκαιρίας

Συναγερμός στην Εύβοια: Αγνοούμενος στη Δίρφυ εν μέσω κακοκαιρίας
H πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη και υπάρχει έντονη βροχόπτωση INTIME NEWS

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία στην Εύβοια για έναν άνδρα που αγνοείται στη Δίρφυ, εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, ο άνδρας κάλεσε το βράδυ της Τετάρτης τις Αρχές και δήλωσε ότι έχει χαθεί στο δάσος. Στη συνέχεια η επικοινωνία με τον άνδρα χάθηκε.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα από τη Χαλκίδα προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είναι περιπατητής ο οποίος πήγαινε στο καταφύγιο και αποπροσανατολίστηκε.

H πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη και υπάρχει έντονη βροχόπτωση.

Έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε και άλλες περιοχές της χώρας αργά την Τετάρτη και αναμένεται να διαρκέσει για τις δύο επόμενες ημέρες, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο έχει κινηθεί από το βορρά προς το νότο.

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε αρκετά σημεία του Λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα, στη συμβολή της λεωφόρου Σταμάτας και της οδού 25ης Μαρτίου επτά άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους απομακρύνθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει λάβει συνολικά επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, το Μοσχάτο και το Αιγάλεω.

Παράλλα, σημειώθηκε έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, στην Πεύκη, με τον ήχο να είναι εκκωφαντικός και να προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Τρίπολη και τις πλαγιές της Οίτης

Σφοδρή χαλαζόπτωση ξέσπασε την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Τρίπολη -με το χαλάζι να είναι στο μέγεθος καρυδιού-, αλλά και στις πλαγιές της Οίτης, στο χωριό Μαυρολιθάρι.

Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Δήμου σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα arcadiaportal.gr βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκαλέσει η κακοκαιρία.

Σφοδρή ήταν και χαλαζόπτωση στην Οίτη και συγκεκριμένα λίγο πριν το χωριό Μαυρολιθάρι.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Πέμπτη

Η επιδείνωση του καιρού θα επιφέρει και πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, η επικράτηση πολύ ενισχυμένων ανέμων βορείων διευθύνσεων και η πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την Πέμπτη.

Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα επηρεάζουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά. Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά, με φαινόμενα που θα κρατήσουν μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής, όπου στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του λεκανοπεδίου τα φαινόμενα είναι έντονα.

Συστάσεις από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ο καιρός την Πέμπτη (19/05)

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Χιόνια θα πέσουν έως το ξημέρωμα στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Από τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός προοδευτικά θα παρουσιάσει βελτίωση σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 23, στην Ήπειρο από 9 έως 27, στη Θεσσαλία από 8 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 26 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 13 έως 22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ, και τοπικά στην Κρήτη 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ