ΕΛΛΑΔΑ

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τιμά τους πρόσφυγες

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τιμά τους πρόσφυγες
Reuters/Alexandros Avramidis (φωτογραφία αρχείου)

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και μία από τις εκδηλώσεις αφορά στους ανθρώπους που με το φωτογραφικό φακό τους αποτύπωσαν το δρόμο της ξενιτιάς και της αναζήτησης της... Ιθάκης τους.

Έντεκα Έλληνες φωτογράφοι αποτυπώνουν με το φακό τους την πορεία των προσφύγων προς την ελευθερία. Πρόκειται για τους: Αλέξανδρο Αβραμίδη, Νίκο Αρβανιτίδη, Βασίλης Βερβερίδη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Κατερίνα Καριζώνη, Γιάννης Κολεσίδης, Γιάννης Λιάκος, Μάριο Λώλο, Αλέξανδρο Μιχαιλίδης, Τατιάνα Μπόλαρη και Milos Bicanski.

Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Έκθεσης υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στοχεύει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του, θα περιλαμβάνει: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις -στρογγυλά τραπέζια- παρουσιάσεις βιβλίων πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.

Το αφιέρωμα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, των Εκδοτών, της ΕΡΤ3, της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ ((Παράρτημα Ελλάδας), την ομάδα καλλιτεχνών ex-ils και άλλους δημιουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ