ΕΛΛΑΔΑ

Νταβούτογλου: Απαράδεκτες οι θέσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθυστερημένη η αντίδραση Ερντογάν

Νταβούτογλου: Απαράδεκτες οι θέσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθυστερημένη η αντίδραση Ερντογάν
Νταβούτογλου: «Γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας πρεσβευτής;» AP Photo/Mehmet Guzel

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε την Ελλάδα, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά αλλά άφησε και αιχμές κατά του Ταγίπ Ερντογάν για «καθυστερημένη αντίδραση».

Οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ «δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε.

«Τι απάντησε η τουρκική κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο Νταβούτογλου που πρόσθεσε ότι πέρασαν πέντε ημέρες χωρίς καμία αντίδραση.

Ρώτησε ακόμη γιατί δεν κλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα συμφέροντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν προστατεύονται με το εγώ, αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις. Αν επρόκειτο να περπατήσετε με ‘έντιμους και ευγενικούς πολιτικούς’, δεν θα κάνατε παρέα με τον Τραμπ που έβριζε εσάς και τη χώρα μας! Δεν θα είχατε πέσει στα γόνατα για να συναντήσετε τον Μπάιντεν, που κατηγόρησε το έθνος μας για γενοκτονία! Δεν θα περίμενες στην πόρτα του Πούτιν που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας!», ανέφερε παράλληλα σε μήνυμά του στο Twitter.

Ερντογάν: «Για εμένα Μητσοτάκης δεν υπάρχει»

«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν τρίτες χώρες στη διαμάχη, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε:

«Ο Μητσοτάκης συστήνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία. Για μένα πλεόν δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς έντιμους, με προσωπικότητα. Τη συνέχεια ας την σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συνομιλεί με όποιους θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιους θέλει. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Στο θέμα των F-16 προφανώς η Αμερική δεν περιμένει τις λέξεις που θα βγουν από το στόμα του Μητσοτάκη για να αποφασίσει».

Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

«Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Πιστός στην πολιτική των προκλήσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ