ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: «Όχι πανικός, όχι μαζικός εμβολιασμός» - Τι λένε Πλεύρης και Γκάγκα

Ευλογιά των πιθήκων: «Όχι πανικός, όχι μαζικός εμβολιασμός» - Τι λένε Πλεύρης και Γκάγκα
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, ξεκαθάρισαν, πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα μαζικού εμβολιασμού στη χώρα μας για την ευλογιά των πιθήκων, συστήνοντας ψυχραιμία, καθώς όπως είπαν, η νόσος έχει χαμηλή μεταδοτικότητα.

«Η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί», είπε ο υπουργός, εξηγώντας ότι θα πρέπει, για να γίνει αυτό, ο άνθρωπος που έχει νοσήσει, θα πρέπει να έχει τρομακτικά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός απάντησε σχετικά με την πιθανότητα μαζικού εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, χθες δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε σε σύσκεψη που έγινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η χώρα μας θα παραγγείλει μια παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα εμβόλια θα αφορούν άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα, γιατί τότε αν εμβολιαστείς, μπορείς να το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα. Είναι πολύ κοντά και στην προληπτική αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, εάν εκτεθείς», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άνω των 50 ετών, που έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς, φαίνεται πως έχουν κάποια ανοσία», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα επαναφοράς του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έναντι της ευλογιάς.

Ακόμη, όπως είπε ο υπουργός, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι 1 στους 50 κόλλησε από πολύ στενή επαφή με κρούσμα, «πρέπει να ανησυχούμε, αλλά στον βαθμό που πρέπει», ακόμη κι αν βρεθεί κρούσμα στη χώρα μας, κάτι που είναι βέβαιο πως θα γίνει «με μαθηματική ακρίβεια».

Γκάγκα: Προσέχουμε χωρίς άγχος - Δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις

Από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, το πρωί της Τετάρτης, εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστική, επαναλαμβάνοντας και η ίδια αυτό που είπε και ο υπουργός για τον μαζικό εμβολιασμό, ότι ούτε το CDC ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συζητούν κάτι τέτοιο για τον γενικό πληθυσμό.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και τους γιατρούς και το προσωπικό που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή που ελέγχουν τα δείγματα», σημείωσε.

«Οι εικόνες που βλέπουμε με τα εξανθήματα είναι οι ακραίες. Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αντίθετα, ο κορονοϊός ξεκίνησε τη μια μέρα και στις 10 μέρες είχαμε χιλιάδες κρούσματα», είπε σχετικά με τη μεταδοτικότητα της νόσου, τονίζοντας, πως «δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις, άρα προσέχουμε χωρίς να έχουμε άγχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ