ΕΛΛΑΔΑ

Mάτι: Για τις 25/11 αναβλήθηκε η συζήτηση της πρώτης ομαδικής αγωγής - Αγανάκτηση των εναγόντων

Mάτι: Για τις 25/11 αναβλήθηκε η συζήτηση της πρώτης ομαδικής αγωγής - Αγανάκτηση των εναγόντων
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκατ. ευρώ INTIME/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Για τις 25 Νοεμβρίου 2022 αναβλήθηκε η συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών της πρώτης ομαδικής αγωγής 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή στο Μάτι το 2018.

Η αναβολή δόθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο η Πυροσβεστική και οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης, δηλώνοντας μέσω των νομικών τους εκπροσώπων πως δεν είναι έτοιμοι.

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των εναγόντων. «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η Δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση» δήλωσε ο δικηγόρος τους Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Οι αξιώσεις

Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν. Στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης.

Στην πολυσέλιδη ομαδική αγωγή τους κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων, σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ