ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι - Καπερνάρος για την αναβολή της αγωγής: «Είναι η εικόνα μιας συντηρούμενης κρατικής παρακμής»

Μάτι - Καπερνάρος για την αναβολή της αγωγής: «Είναι η εικόνα μιας συντηρούμενης κρατικής παρακμής»
Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία, οι εναγόμενοι δεν πρόλαβαν να προετοιμάσουν τους φακέλους τους για να εκδικαστεί η πρώτη ομαδική αγωγή, σχολιάζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Καπερνάρου AP Photo / Thanassis Stavrakis

Στην αναβολή της συζήτησης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών της πρώτης ομαδικής αγωγής 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, λόγω της μη προετοιμασίας των εναγόμενων, αναφέρεται το δικηγορικό γραφείο του Βασίλειου Καπερνάρου, συνήγορος των εναγόντων.

Το γραφείο του κ. Καπερνάρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «καθ' όλα απαράδεκτη και σκαιή συμπεριφορά των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς του Ματιού, ακόμη και σήμερα, ήτοι 4 χρόνια μετά την καταστροφή» και αναφέρεται στην αναβολή της συζήτησης, σχολιάζοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία, οι εναγόμενοι δεν πρόλαβαν να προετοιμάσουν τους φακέλους τους για να εκδικαστεί η αγωγή.

«Αυτή είναι η εικόνα μιας συντηρούμενης κρατικής παρακμής: "το δημόσιο δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Καπερνάρου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την φονικότερη πυρκαγιά της τελευταίας
εκατονταετίας.

Η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης των κρατικών μηχανισμών, η αδιαφορία και η ανικανότητα για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος, οι κακουργηματικές και εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις των οργάνων του κράτους και η, επί ματαίω, απόπειρα αυτών να «θολώσουν τα νερά» και να απεκδυθούν των ευθυνών τους, είναι μόνον ορισμένες από τις αιτίες που κρατικοί φορείς έχουν εναχθεί, ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ακόμη και σήμερα, και παρά το γεγονός ότι παραπέμπονται για κακούργημα, το εναγόμενο Ελληνικό δημόσιο, με τις επιμέρους υπεύθυνες υπηρεσίες, «δεν παρέδωσε φάκελο», διότι δήλωσε απροετοίμαστο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η εκδίκαση των προσδιορισμένων δικασίμων.

Οι οικογένειες, οι οποίες έχασαν εξ ολοκλήρου τις περιουσίες τους και τώρα καλούνται να ξαναρχίσουν από το απόλυτο μηδέν, οι πολυεγκαυματίες-πολυτραυματίες, οι οποίοι έχουν αναλάβει το κόστος αποθεραπείας τους από ίδια κεφάλαια, ενώ αδυνατούν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση τους, οι πενθούντες, οι οποίοι έχασαν τους
ανθρώπους τους, εξαρτώνται από την έλλειψη φακέλων των εναγομένων, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν»…

Αυτή είναι η απαξία που προσδίδουν στα όσα τραγικά συνέβησαν την 23η Ιουλίου, αυτή είναι η εξακολουθητική καταχρηστική συμπεριφορά τους, εις βάρος των θυμάτων του Ματιού. Αυτή είναι η εικόνα μιας συντηρούμενης κρατικής παρακμής: «το δημόσιο δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί» (!!!).

Οι 103 ψυχές που υπερίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας και όσοι έμειναν πίσω, γεμάτοι σωματικά και ψυχικά τραύματα πρέπει να δικαιωθούν και θα δικαιωθούν γιατί θα δώσουμε μάχη».

Αγανάκτηση των εναγόντων για την αναβολή εκδίκασης της αγωγής

Για τις 25 Νοεμβρίου 2022 αναβλήθηκε η συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών της πρώτης ομαδικής αγωγής 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή στο Μάτι το 2018.

Η αναβολή δόθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο η Πυροσβεστική και οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης, δηλώνοντας μέσω των νομικών τους εκπροσώπων πως δεν είναι έτοιμοι.

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των εναγόντων. «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η Δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση» δήλωσε ο δικηγόρος τους Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Οι αξιώσεις

Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν. Στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης.

Στην πολυσέλιδη ομαδική αγωγή τους κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων, σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ