ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγνάδη: «Εξουσιαστικός και χειριστικός, είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια»

Δίκη Λιγνάδη: «Εξουσιαστικός και χειριστικός, είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια»
Η μάρτυρας μίλησε για το παιδί που είχε δει μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Πάρο, αλλά και δύο περιστατικά σωματικής βίας που η ίδια υπέστη INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ως ένα «εξουσιαστικό και χειριστικό» άτομο που είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια περιέγραψε τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, μάρτυρας η οποία είχε δώσει κατάθεση ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, προκειμένου όπως είπε «να σταματήσει ο κατηγορούμενος να καταστρέφει ψυχές».

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δει τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή, με ανήλικα αγόρια και νεαρούς και πως ο ίδιος της είχε παραδεχθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν τον έχει δει με τους τέσσερις καταγγέλλοντες ούτε τους γνωρίζει.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2000 στην Πάτρα και διέκοψε οριστικά τις επαφές της το 2016. Όπως κατέθεσε η γυναίκα από το 2004 και μετά η σχέση τους εξελίχθηκε σε ερωτική. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους βρέθηκαν στην Πάρο για διακοπές κι εκεί τον είδε με ένα ανήλικο αγόρι.

«Μετά την πρώτη επαφή έγινε απότομος. Εγώ ήμουν πολύ ερωτευμένη. Προς το καλοκαίρι γύρισε πάλι και ήθελε να βρεθούμε. Το 2004 ήρθε στη Πάρο με ένα αγόρι, ήμουν εκεί με την οικογένειά μου, υπήρξε διένεξη. Πέρασε ένας χρόνος, ξαναήρθαμε σε επαφή. Πιεζόμουν από τη συμπεριφορά του, ήταν χειριστικός. Το 2008 αποφάσισα να φύγω από την Αθήνα, γιατί πιεζόμουν. Είχα εγκλωβιστεί σε αυτήν την κατάσταση. Έτσι πήγα εκεί μέχρι το 2012. Εκεί διαγνώστηκα με περιτονίτιδα, γύρισα στην Αθήνα. Το 2013 έκανα ξανά μια επαφή με τον Δ. Λιγνάδη μου είπε να χωρίσω από τον σύντροφό μου. Μετά σταματήσαμε να μιλάμε μέχρι το 2016 μου ξαναζήτησε επαφή, όμως του είπα ότι ακούγονται άσχημα πράγματα για σένα ότι συναναστρέφεσαι με νεαρά αγόρια.

Πρόεδρος: Πώς τα ξέρατε;

Μάρτυρας: Είχαν πέσει στην αντίληψή μου ότι οι σχέσεις με νεαρούς δεν ήταν δασκάλου-μαθητή και το 2016 ακούγοντας και διάφορες φήμες.

Πρόεδρος: Τις πιστέψατε;

Μάρτυρας: Ναι, μου τις επιβεβαίωσε και τότε του είπα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Στην Πάρο τον είχα δει με ένα αγόρι, μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν 16, αλλά προσπάθησε να μου το κρύψει. Το ίδιο αγόρι το 2005 ήταν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μου έλεγε ο κατηγορούμενος ότι τον ερωτεύονταν συνέχεια αγόρια και κορίτσια.

Το 2016 στο τηλέφωνο που τον ρώτησα μου είπε ότι όντως ισχύουν και ποιο είναι το πρόβλημά μου. Ήταν ξεκάθαρα βίαιος και δυο φορές με είχε χτυπήσει χωρίς λόγο. Τους καταγγέλλοντες δεν τους ξέρω.

Άκουσα τη συνέντευξη του Κ. και κατάλαβα ποιος είναι. Έστειλα ένα μήνυμα στον Κ. και του εξήγησα και μου είπε αν μπορώ να τα καταθέσω στον εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Τι είδατε και ταυτιστήκατε;

Μάρτυρας: Ο ίδιος λόγος, «θέλω να είσαι δίπλα μου, μου αρέσει που είσαι μικρή, να ασχοληθώ με το θέατρο». Κυρίως ότι «δεν θέλω μα σε πλησιάζει κανένας άλλος ούτε να σε αγγίζει».

Πρόεδρος: Κάτι πιο συγκεκριμένο;

Μάρτυρας: Ότι «δεν θέλω να σε πλησιάζει κανένας άλλος εκτός από μένα.»

Η μάρτυρας μίλησε για το παιδί που είχε δει μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Πάρο, αλλά και δύο περιστατικά σωματικής βίας που υπέστη.

Μάρτυρας: στην Πάρο μου είχε πει ότι το αγόρι ήταν 19 και όχι 16, μου το είπε το ίδιο το παιδί. Λεγόταν Κωνσταντίνος. Είχε έρθει μάλλον το 2005 στο σπίτι του κατηγορούμενου και ήθελε να αυτοκτονήσει και έλεγε ότι έχει πάρει χάπια.

Πολ. Αγωγή: τι κάνατε;

Μάρτυρας: Ρώτησα αν θέλει βοήθεια. Κατάλαβα ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους γονείς του. Επειδή εγώ δεχόμουν πιεστική συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο συμπέρανα ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον κατηγορούμενο.

Πολ. Αγωγή: εκτός από λεκτική βία;

Μάρτυρας: Και σωματική δύο φορές. Την πρώτη φορά με χτύπησε χωρίς λόγο. Έκανα πρόβα έναν μονόλογο, με κλώτσησε και άρχισε να με ταρακουνά.

Πολ. Αγωγή: το λέτε για πρώτη φορά. Λέτε ότι το 2013 κάτι συνέβη.

Μάρτυρας: είχα σεξουαλική επαφή που δεν την ήθελα, αλλά σταμάτησε. Δεν μιλώ για σεξουαλική κακοποίηση.

Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως είχε μιλήσει σε αξιωματικό της Αστυνομίας για τις συμπεριφορές του κατηγορούμενου το 2017, χωρίς όμως να γίνει κάτι.

Πολ. Αγωγή: Γιατί πήγατε να καταθέσετε;

Μάρτυρας: Ήθελα απλώς να σταματήσουν όλα αυτά. Ήθελα όταν ο ίδιος μου είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να έχει σχέσεις με ανήλικα το θεώρησα μη ηθικό, ότι καταστρέφει ψυχές. Είχα μιλήσει νωρίτερα σε ψυχολόγο της Αστυνομίας το 2017 για την πιεστική συμπεριφορά και πως ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Αναφέρθηκα στο όνομα του κατηγορούμενου. Μου είπε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα σε ό,τι με αφορά και ότι δεν υπάρχει μήνυση σε βάρος του κατηγορούμενου για τα υπόλοιπα.

Πολ. Αγωγή: Γιατί μιλήσατε το 2021;

Μάρτυρας: Δεν είχα κάτι άλλο να πω πέραν του ότι με είχε χτυπήσει και είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνάπτει σχέσεις με παιδιά και είναι εξουσιαστικός.

Η μάρτυρας μίλησε και για ένα περιστατικό με ένα άλλο ανήλικο αγόρι στο σπίτι του σκηνοθέτη.

«Ήταν ένα αγόρι στο σπίτι, καθόταν στον καναπέ, αδύνατος, μικροκαμωμένος με ξανθά μαλλιά.

Ήμασταν με τον κατηγορούμενο στο υπνοδωμάτιο και είχαμε ξεκινήσει επαφή και τότε μου είπε ότι ήθελε να φωνάξει και το αγόρι στο δωμάτιο, ότι ήταν ένας μαθητής του. Του είπα ότι δεν θέλω και τότε μου είπε να φύγω και έφυγα.

Μόνη μου είχα διαπιστώσει ότι ήταν αμφισεξουαλικός. Άλλες στιγμές ένιωθα πολύ ερωτευμένη».

Πολ. Αγωγή: Έχετε μιλήσει για βίαιη επαφή, τι εννοούσατε;

Μάρτυρας: δεν ήταν βίαιη η πράξη, αλλά μου φώναζε δυνατά. Μου πρότεινε κάτι που δεν ήθελα να το κάνω και μετά την άρνησή μου άλλαξε εντελώς η συμπεριφορά του. Πίστευα ότι μπορώ να τον σώσω από όλο αυτό.

Αλ. Κούγιας: Τον σύζυγό σας τον γνωρίζει;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλ. Κούγιας: Έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια από τον κατηγορούμενο λέγοντας ότι έχετε ψυχιατρικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

Η εξέταση της μάρτυρος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση από την πλευρά της υπεράσπισης Λιγνάδη του φίλου του τέταρτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έχει καταθέσει ότι ήταν παρών στον βιασμό του.

Ο συνήγορος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, απηύθυνε δεκάδες ερωτήσεις στο μάρτυρα, αμφισβητώντας τα όσα είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Γιάννης Βλάχος, ο οποίος πλέον εκπροσωπεί μόνο τον πρώτο καταγγέλλοντα, ανέγνωσε γραπτή δήλωση στο δικαστήριο για λογαριασμό του εντολέα του με την οποία διαμαρτύρεται για τον τρόπο εξέτασής του από το δικαστήριο και κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

«Έγινα αποδέκτης πλείστων επιθετικών, προσβλητικών και εκφοβιστικών, παραπειστικών ερωτήσεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης με αποκάλεσε "κοινό απατεώνα" και με ανάγκασε να επιδείξω με το δάχτυλό μου την περιοχή των γενετικών μου οργάνων. Υπέστην επιθετική και εξευτελιστική μεταχείριση με την ανοχή της διευθύνουσας που δεν απαγόρευσε εκφοβιστικές ερωτήσεις. Δεν με προστάτεψε, ούτε όταν επιδείχθηκαν φωτογραφίες μου από κοινωνικά δίκτυα.

Ο κύκλος προσωπικών επιθέσεων και προσβολών αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των μαρτύρων.

Είναι δικονομικώς ανεπίτρεπτη η εκφορά τέτοιων ερωτήσεων, επιχείρησε να με εξευτελίσει», αναγράφεται μεταξύ άλλων στη δήλωση που παραδόθηκε στην έδρα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης με τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, να προχωρά σε προσωπική μήνυση κατά του πρώτου καταγγέλλοντα για συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι και ο κατηγορούμενος θα μηνύσει τον συγκεκριμένο μάρτυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ