ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Βούλα - ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την χαρτογράφηση του Υμηττού

Φωτιά στη Βούλα - ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την χαρτογράφηση του Υμηττού
Xάρτες της υπηρεσίας Copernicus για την περιοχή του Υμηττού θα διατεθούν στους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιήθηκε μετά την χθεσινή πυρκαγιά στις περιοχές της 'Ανω Γλυφάδας, 'Ανω Βούλας και Βάρης.

Η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping ενεργοποιηθηκε για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή του Υμηττού, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

42 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και συγκεκριμένα από χθες, 4 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα έως σήμερα 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην 'Ανω Γλυφάδα, είναι σε ύφεση χωρίς ενεργές καύσεις και στην περίμετρό της παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ