ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς βίζα Σένγκεν η είσοδος στην Ελλάδα για τους Βρετανούς καλλιτέχνες

Χωρίς βίζα Σένγκεν η είσοδος στην Ελλάδα για τους Βρετανούς καλλιτέχνες
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στη μετα-Brexit εποχή AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση Σένγκεν οι πνευματικοί δημιουργοί πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, εφόσον έρχονται στην Ελλάδα για μία καλλιτεχνική εκδήλωση ή παρουσία.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προς τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι πνευματικοί δημιουργοί καθώς και οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το προσωπικό οπτικοακουστικών έργων που τους συνοδεύουν, οι οποίοι θα εισέρχονται στη χώρα μας για μία παράσταση, συναυλία ή τηλεοπτική εμφάνιση απαλλάσσονται από την υποχρέωση χορήγησης θεώρησης Σένγκεν για εργασία μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Προϋπόθεση είναι να μην υφίσταται εξαρτημένη εργασία στην Ελλάδα, η αμοιβή τους να μην παρέχεται στην Ελλάδα και να είναι ασφαλισμένοι για εργατικό ατύχημα στην Ελλάδα.

H ρύθμιση θα επανεξεταστεί με τη λήξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στη μετα-Brexit εποχή, αλλά και ανάδειξης της Ελλάδας σε πόλο έλξης διεθνών πολιτιστικών παραγωγών υψηλού επιπέδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, στόχος είναι η χώρα να καταστεί ανταγωνιστικός προορισμός για την παρουσίαση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων τρίτων χωρών, ενώ αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη στη διεθνή προβολή της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον εγχώριο καλλιτεχνικό τομέα και την τόνωση του πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ