ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντοπούλου: Ενορχηστρωμένη απόπειρα να μην εκπροσωπηθεί η οικογένεια Γρηγορόπουλου

Κωνσταντοπούλου: Ενορχηστρωμένη απόπειρα να μην εκπροσωπηθεί η οικογένεια Γρηγορόπουλου
Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνοδευόμενη από τη συνήγορο της Ζωή Κωνσταντοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ενορχηστρωμένες μεθοδεύσεις προκειμένου να μην ακουστεί και να μην εκπροσωπηθεί η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας του 15χρονου, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τον Δεκέμβριο του 2008, στη δίκη για το ελαφρυντικό που «έσπασε» τα ισόβια και αποφυλάκισε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για σκανδαλώδη απόπειρα ευνοϊκής και προνομιακής μεταχείρισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του ειδικού φρουρού που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Οι τακτικοί δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, όπου εκδικάζεται η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών στον καταδικασθέντα Κορκονέα για την εν ψυχρώ δολοφονία, αρνούνταν την Τετάρτη για ώρες να κληρώσουν ενόρκους δικαστές.

«Παλεύαμε για ώρες, ασκήσαμε όλα μας τα δικαιώματα μετ' εμποδίων και η κλήρωση των ενόρκων έγινε στις 14:50. Αμέσως μετά την κλήρωση οι τακτικοί δικαστές έφυγαν από την αίθουσα και παρέμειναν οι ένορκοι», επισημαίνει η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου στο CNN Greece.

Όπως εξηγεί, στη δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου σε β’ βαθμό που διήρκησε περισσότερα από δυόμισι χρόνια δεν υπήρξε καμία ερώτηση από κανέναν ένορκο της τότε σύνθεσης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

«Γεγονός πρωτοφανές» υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι πρωτόδικα το Μικτό Οκρωτό Άμφισσας δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερο.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει επιστρέψει τη δευτεροβάθμια απόφαση επί των ελαφρυντικών στο Εφετείο Λαμίας, κρίνοντας ότι η αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου δεν είναι αιτιολογημένη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με το σύννομο βίο και πως η απόφαση δεν έλαβε υπόψη «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Κωνσταντόπουλος: «Τέτοιες πρακτικές εκθέτουν την πολιτεία»

Οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου καταγγέλλουν τους τακτικούς δικαστές για την απόφαση να μην έχουν δικαίωμα λόγου επί της διαδικασίας, καθώς πάρθηκε χωρίς να έχει προηγουμένως συγκροτηθεί η έδρα με τους ενόρκους.

«Είναι πρωτοφανή αυτά τα οποία συμβαίνουν, καταρρακώνουν τη συνταγματική νομιμότητα και δεν έχουν καμία σχέση με δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Παραπέμπουν σε πρακτικές σταλινικές και ολοκληρωτικές, είναι ντροπή για το επίπεδο λειτουργίας της δικαιοσύνυης οι συνθήκες που έχουν παγιωθεί εδώ, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας» σχολίασε από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Πρώτα αποκλείστηκε η κλήτευση της οικογένειας στις 11 Μαΐου για να μην ακουστεί, ενώ όταν αναβλήθηκε η υπόθεση εσπευσμένα προσδιορίστηκε στις 8 Ιουνίου και από τον ίδιο τον εισαγγελέα ακούστηκε η άποψη ότι "δεν έχετε λόγο διότι δεν υπάρχει κατηγορία, κατά συνέπεια ποια η υπεράσπιση της κατηγορίας εφόσον δεν υπάρχει;". Ενορχηστρωμένη η πρόεδρος του Εφετείου, άρτι προαχθείσα στον Άρειο Πάγο, επαναλάμβανε μηχανικά και εντελώς διεκπεραιωτικά "δεν ακούγεστε, δεν έχετε λόγο" χωρίς να έχει συγκροτηθεί το δικαστήριο», επεσήμανε.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ