ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από 9 χρόνια άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Μετά από 9 χρόνια άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μετά από εννέα χρόνια το αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων άνοιξε τις πύλες του.

Τα εγκαίνιά του έγιναν το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
«Το Μουσείο είναι ένας σύνθετος χώρος διπλής φιλοξενίας. Και ως χώρος διπλής φιλοξενίας είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους από άλλους πολιτισμούς. Με αυτή την έννοια η φιλοξενία που είναι πολλαπλή, δημιουργεί το υπόβαθρο και για τουριστική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε τα Μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στον δικό μας πολιτισμό. Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έργο της επισκευής και επανέκθεσης του Μουσείου εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων», για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007 - 2013».

Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιότητες από τα δύο νησιά που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ. Η αφήγηση αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα των νησιών όπως διαμορφώθηκε από τη θέση τους στην πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους και στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου.

Το παρόν τους στα εγκαίνια έδωσαν: ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, που τέλεσε τον αγιασμό, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Στ. Χρυσουλάκη και ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευ. Χαρχαλάκη, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Masuo Nishibayashi και ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Noel Kilkenny.


Περισσότερα για τα εκθέματα μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Στις 7 Μαΐου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ