ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν μαστογραφία - Ποιες γυναίκες αφορά

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν μαστογραφία - Ποιες γυναίκες αφορά
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τη δωρεάν προληπτική μαστογραφία Bizuayehu Tesfaye / AP Images for College of American Pathologists/See, Test and Treat

Από σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου ξεκινά η αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» την έναρξη του οποίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει στόχο του να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στις δικαιούχους ξεκινά την Παρασκευή, και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, οι γυναίκες - δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

«Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στο γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

  • Διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας
  • Δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα
  • Δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων
  • 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία και τον σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ θα ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Οι γυναίκες - δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες ωστόσο αν καταφέρουμε να τον εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος.

Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο συνδέεται και με τη μέθοδο θεραπείας και οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Για κάθε 45 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που κάνουν μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες στη χώρα μας κερδίζουν 1 έτος ζωής.

Τα προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα, πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Κι όμως, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη χώρα μας φαίνεται ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών κάνουν λιγότερο συχνά μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή, να είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79. Έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης. Γι' αυτό εστιάζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»: «Η πρόληψη σώζει ζωές»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ