ΕΛΛΑΔΑ

Kακοκαιρία: Καταστροφές και πλημμύρες στο πέρασμα της Genesis - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Kακοκαιρία: Καταστροφές και πλημμύρες στο πέρασμα της Genesis - Πού εντοπίζονται προβλήματα
Πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Φωτογραφία αρχείου) INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε συναγερμό έχει θέσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κακοκαιρία Genesis που έκανε ήδη αισθητό το πέρασμά της, προκαλώντας προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα και την Εύβοια. Διάσωση από τα νερά χειριστή εκσκαφέα στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης· περιπέτεια για τον δήμαρχο Παγγαίου.

Η Πολιτική Προστασία, εφιστά την προσοχή των πολιτών στέλνοντας μηνύματα από το 112 στις περιοχές όπου αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ήδη την Παρασκευή εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, στη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία.

Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα ένας χειριστής εκσκαφέα στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιούσε χωματουργικές εργασίες σε ρέμα, εγκλωβίστηκε σε συσσωρευμένα ύδατα λόγω της νεροποντής.

Στο σημείο κλήθηκε περίπου στις 15.00 η πυροσβεστική με τρία οχήματα και επτά πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό του άνδρα.

Ποτάμια οι δρόμοι σε χωριό της Καβάλας - Εγκλωβίστηκε ο δήμαρχος Παγγαίου

Περιπετειώδης ήταν η σημερινή επιστροφή στο σπίτι για τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη.

Στο ύψος του οικισμού του Ορφανίου ο δήμαρχος εγκλωβίστηκε μαζί με άλλα οχήματα στο σημείο, αφού σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, τα ορμητικά νερά από τη σφοδρή καταιγίδα έκαναν το σημείο απροσπέλαστο.

«Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής ώστε να μπορέσει να μας απεγκλωβίσει. Επιχειρούμε και τον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων πολιτών που εγκλωβίστηκαν εκεί», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Απεγκλωβίσαμε και μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία κρατιόνταν από δέντρο για να μην την παρασύρουν τα ορμητικά νερά. Και μία οικογένεια που πλημμύρισε το σπίτι τους, τους βοηθήσαμε να απεγκλωβιστούν», ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου σε δηλώσεις του.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για άντληση υδάτων στην περιοχή.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στην παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), την Κάριανη και το Ορφάνι. Σε πολλά σημεία οι ορμητικοί χείμαρροι που χρηματίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

Να σημειωθεί ότι έχει κλείσει ο δρόμος από τον Ακροπόταμο προς την Κάριανη και από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού προς το Ορφάνι. Όσοι οδηγοί μετακινούνται θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς οι δρόμοι πλημμύρισαν από την ισχυρή νεροποντή.

Ορμητικοί χείμαρροι στη Δράμα

Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, στην πόλη της Δράμας. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.

proinos-typos.gr

Κομοτηνή: Ανεμοστρόβιλος και κεραυνός έκοψαν το ρεύμα

Ισχυρή βροχόπτωση επικράτησε σε όλη τη Ροδόπη με αποτέλεσμα να καταστραφούν αγροτικές εκτάσεις σιτηρών και να παρουσιαστούν προβλήματα σε αρκετά σημεία του Νομού, ακόμα και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Στον κάμπο Νέας Καλλίστης-Σάλπης πολλά χωράφια λόγω της βροχής μετατράπηκαν σε «λίμνες», ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα xronos.gr κοντά στο Νέο Σιδηροχώρι σημειώθηκε ανεμοστρόβιλος και έπεσε και κεραυνός με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές ζημιές στον οικισμό και να διακοπεί το ρεύμα. Στο σημείο έσπευσαν ο Δήμος Κομοτηνής, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η πυροσβεστική.

Κοζάνη: «Φούσκωσαν» τα νερά στο ρέμα της θέσης Δέση (Χούνη)

Ξάνθη: Πλημμύρισε το επαρχιακό δίκτυο

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Στη Μύκη η στάθμη του ποταμού ανέβηκε αισθητά μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Πλημμυρικά φαινόμενα στη Νίκαια του Δ. Κιλελέρ

Κοντά στη μία ώρα διήρκεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ νωρίτερα την Παρασκευή με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν.

Αμέσως υπήρξε παρέμβαση από μηχανήματα του Δήμου Κιλελέρ και πλέον η κατάσταση φαίνεται πως έχει βελτιωθεί.

Αχαΐα: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σε Βραχναίικα, Σαγαίικα και Κάτω Αχαΐα

Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και στην περιοχή της Αχαΐας το μεσημέρι της Παρασκευή με ιδιαίτερα αξιόλογα ύψη βροχόπτωσης.

Τα μεγαλύτερα ύψη που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ε.Α.Α., στην περιοχή ήταν:

  • Βραχναίϊκα 53mm, Σαγαίϊκα 48mm και Κάτω Αχαΐα 45mm
  • Στην πόλη της Πάτρας καταγράφηκαν από 20-40mm με τα μεγαλύτερα ύψη στο νότιο παράκτιο τμήμα της (Παραλία 40,6mm και Νότιος Λιμένας 36,2mm) και τα μικρότερα στο βόρειο και στο ανατολικό αντίστοιχα (Ρίο και Ρωμανός 19-20mm).

Αγρίνιο: Χείμαρρος λάσπης στο πάρκο - Διακοπές ρεύματος από την κακοκαιρία

Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε την περιοχή του Αγρινίου.

Οι πτώσεις κεραυνών προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σχεδόν σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις εγκλωβισμών πολιτών σε ασανσέρ.

Αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρήθηκαν σε κάποια σημεία στην πόλη και περιφερειακά, ειδικά στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου.

Επίσης, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα agriniopress.gr, τo Μέγα Ρέμα στο Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει ενώ στην εθνική οδό μεγάλη συγκέντρωση υδάτων έχει παρατηρηθεί στο ύψος της Nissan.

Εύβοια: Άνοιξαν οι ουρανοί στα Ψαχνά

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας όπως τα Ψαχνά.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, προχώρησε σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες».

Περισσότερες από 110 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική

Συνολικά 112 κλήσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία λόγω της κακοκαιρίας "GENESIS" που πλήττει τη χώρα.

Αναλυτικότερα:

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 29 κλήσεις εκ των οποίων, 5 για κοπές δέντρων, 13 για αντλήσεις υδάτων και 11 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Νίκαια.

• Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 52 κλήσεις εκ των οποίων, 13 για κοπές δέντρων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, 39 για αντλήσεις υδάτων κυρίως στη Δράμα.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ' όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Genesis»:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ