ΕΛΛΑΔΑ

Προχωράει το πρόγραμμα με τις «έξυπνες στάσεις»

Προχωράει το πρόγραμμα με τις «έξυπνες στάσεις»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της τηλεματικής και των "έξυπνων" στάσεων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, με την οποία το επιβατικό κοινό ενημερώνεται για την ακριβή ώρα άφιξης του οχήματος, την ακύρωση δρομολογίων, αλλά και συμβάντων που θα αλλάζουν την συχνότητα των δρομολογίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η τηλεματική μαζί με τις «έξυπνες» στάσεις του ΟΑΣΑ ξεκίνησε την εφαρμογή της στις 21 Μαρτίου 2016, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την λειτουργία του συγκοινωνιακού έργου, σε ολόκληρο το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

Ήδη, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, λειτουργούν και οι 1.000 «έξυπνες» στάσεις (300 διπλής όψεως και 700 μονής όψεως).

Στο σύστημα της τηλεματικής έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες απεικονίζονται στις «έξυπνες» στάσεις, ενώ είναι ζήτημα ημερών η ένταξη και όλων των υπολοίπων. Η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού θα γίνει σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ).

Το έργο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όπου σύμφωνα και με τις συμβατικές προβλέψεις, δίνεται η ευκαιρία στους τεχνικούς και τα άλλα στελέχη του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του συστήματος και να διασφαλίσουν την βέλτιστη λειτουργία του.

Τις επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε εφαρμογή και η υπηρεσία ενημέρωσης των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών μέσω έξυπνων συσκευών (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) δίνοντας την ευκαιρία για εύκολη και έγκαιρη ενημέρωση των στοιχείων κάθε δρομολογίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ