ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016 #CNNgrNews ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται αμετάκλητα να δικαστεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για «παράβαση καθήκοντος», σε βαθμό πλημμελήματος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπεται σε δίκη ως συνεργός και ο επιχειρηματίας- εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος είχε μετάσχει στον επίμαχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του πρώην υπουργού, προκειμένου, όπως έχει καταγγείλει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Το υπ’ αριθμ. 4/2022 βούλευμα παραπομπής για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα υιοθέτει πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, ως προς την ποινική ευθύνη και των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, έντονες αντιδράσεις, ενώ ο σχετικός νόμος τελικά ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πότε θα συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο

Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει - κατά το Σύνταγμα- τους ανώτατους δικαστικούς από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εκδικάσουν την υπόθεση.

Η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να γίνει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπειτα από τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο Χρήστος Καλογρίτσας περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα.


Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τα όσα του έχουν καταλογιστεί, υπεραμυνόμενος της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Μάλιστα, έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τους πολιτικούς διώκτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ