ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: Οι μετανάστες της Ειδομένης δημιουργούν επιχειρήσεις

Reuters: Οι μετανάστες της Ειδομένης δημιουργούν επιχειρήσεις
REUTERS

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης στρέφονται στη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων» μεταδίδει το Reuters.

Σε δημοσίευμα που τιτλοφορείται, «Κουρασμένοι στο να περιμένουν, οι μετανάστες της Ελλάδας στρέφονται στην επιχειρηματικότητα για να επιβιώσουν» περιγράφονται οι ιστορίες διαφόρων προσφύγων που μένουν στον καταυλισμό. Όπως εκείνη της Σαϊμά που πουλάει περίπου 100 φρατζόλες ψωμί στον καταυλισμό της Ειδομένης, καταυλισμό που σύμφωνα με το Reuters «δεν έχει τρεχούμενο νερό, αλλά έχει τουλάχιστον 8 κουρείς».

Οι γονείς μου δεν είχαν άλλη επιλογή, όταν ξέμειναν από χρήματα, πριν από λίγες εβδομάδες. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να βγάλουν τα προς το ζην» δήλωσε η 17χρονη Σάβεν , η κόρη της Σάιμα.

Μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη του Ρίντβαν Κίκο, που ζούσε πριν στη Δαμασκό και πλέον είναι αναγκασμένος όπως λέει να πουλάει φρούτα και λαχανικά που αγοράζει από Ρομά προκειμένου να επιβιώσει και να πάρει φάρμακα για την μητέρα του που είναι διαβητική.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Μπουόνο, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη η «επιχειρηματική άνθιση της περιοχής» γεννήθηκε ύστερα από τη συνειδητοποίηση από πλευράς προσφύγων πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

«Τα καταστήματα ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου. Υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητες που θέλουν να είναι χρήσιμοι στην κοινότητα τους και παράλληλα κερδίζουν και κάποια χρήματα» λέει ο Μπουόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ