ΕΛΛΑΔΑ

Ασφάλεια σπιτιού: Κάνε τώρα πριν είναι αργά!

Ασφάλεια σπιτιού: Κάνε τώρα πριν είναι αργά!

Μέχρι τώρα η ασφάλεια σπιτιού ήταν υποχρεωτική μόνο όταν ένα σπίτι έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Πρόκειται για τη λεγόμενη ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας και σημαίνει πως όσο το δάνειο βρίσκεται στην φάση της αποπληρωμής, το σπίτι πρέπει να είναι ασφαλισμένο.

Οι καλύψεις που πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν στο συμβόλαιο είναι η πυρός και η σεισμού ενώ μερικές Τράπεζες ζητούν και επιπλέον καλύψεις όπως φυσικά φαινόμενα, θραύση κρυστάλλων κ.α.

Ωστόσο, Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα είναι πλέον υποχρεωτική ασφάλιση σε νέα κτήρια που βρίσκονται σε ζώνη υψηλής τρωτότητας. Ως ζώνη υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές με υψηλή πιθανότητα πλημμύρας ή οι περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά σε δασική περιοχή. Μάλιστα, η ασφάλεια σπιτιού θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου.

Σύμφωνα με την ένωση ασφαλιστών Ελλάδος, σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ 70%-80%.

Μετά από τόσες χρονιές που η χώρα μας επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, είναι πλέον ξεκάθαρο πώς η ασφάλεια πυρός κατοικίας είναι σχεδόν απαραίτητη για κάθε σπίτι, ειδικά αν βρίσκεται σε περιοχή αυξημένου κινδύνου όπως κοντά σε βουνό ή δασικές περιοχές. Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις πυρκαγιάς σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, που βρίσκονται μακριά από δάση.

Οι επιπτώσεις μετά από μια πυρκαγιά στην περιουσία μας είναι τεράστιες και είναι τόσο οικονομικές όσο και ψυχολογικές. Η ασφάλεια σπιτιού όμως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού τουλάχιστον αντίκτυπου.

Μάλιστα, το κόστος για την ασφάλεια κατοικίας είναι πολύ οικονομικό σε σχέση με το κόστος που θα έχει η αποκατάσταση μιας τεράστιας ζημιάς από πυρκαγιά.

Το insurancemarket.gr, η μεγαλύτερη πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων, μας ενημερώνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να ασφαλίσει το σπίτι του από 0,75€ / τ.μ ετησίως! Για παράδειγμα, ένα πακέτο ασφάλειας κατοικίας - που περιλαμβάνει ασφάλεια πυρός και ασφάλεια σεισμού αλλά και προστασία από φυσικά φαινόμενα - κοστίζει περίπου 64 ευρώ το χρόνο για ένα σπίτι 80 τ.μ.

Επομένως ένα τέτοιο ποσό μπορεί να γλιτώσει τους ιδιοκτήτες από τεράστια έξοδα πολλών χιλιάδων ευρώ σε περίπτωση καταστροφής της περιουσίας τους από πυρκαγιά, σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα.

Επιπλέον, στο insurancemarket.gr υπάρχει και ασφάλεια εξοχικής κατοικίας, την οποία συνήθως αφήνουμε τελευταία και τη θυμόμαστε όταν είναι πλέον αργά.

Τα εξοχικά μπορεί να μην είναι η μόνιμη κατοικία μας αλλά είναι εξίσου (ή και παραπάνω) ευάλωτα και εκτεθειμένα σε πυρκαγιά, κλοπή κ.α. Μάλιστα ίσως είναι και ακόμη πιο απαραίτητη η ασφάλεια εξοχικού αφού, λόγω της μη συνεχούς παρουσίας των ιδιοκτητών, ακόμη και μια απλή διαρροή κινδυνεύει να εξελιχτεί σε σοβαρή ζημιά.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η ασφάλεια σπιτιού είναι πολύ σημαντική αφού η περιουσία μας είναι πολύτιμη. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι να γίνεται μια ζημιά που να μην αντέχει το πορτοφόλι μας να την αποκαταστήσει. Ασφαλίστε το σπίτι σας τώρα, για να μην τρέχετε αργότερα!

Στο insurancemarket.gr θα βρείτε ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλειας σπιτιού με καλύψεις για πυρκαγιά, σεισμό, φυσικά φαινόμενα, κλοπή αλλά και ασφάλεια περιεχομένου για την ενυπόθηκη κατοικία, το σπίτι, το εξοχικό ακόμη και το Airbnb!

Επιπλέον, από 1/6/2022 έως 31/8/2022, με κάθε νέα ασφάλεια σπιτιού στο insurancemarket.gr, ένα μέρος των εσόδων θα διατίθεται για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα, με κάθε ασφάλιση κατοικίας, θα δωρίζονται 5 ευρώ στην Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκτός από ασφάλεια σπιτιού, μπορείτε να συγκρίνετε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να βρείτε και την ασφάλεια αυτοκινήτου που σας συμφέρει και να συγκρίνετε όλους τους παρόχους ενέργειας για να επιλέξετε τον πάροχο ρεύματος ή φυσικού αερίου που ταιριάζει στην κατανάλωσή σας!