ΕΛΛΑΔΑ

Τρυφών: Το clawback τιμωρεί τις εταιρείες που έχουν παραγωγική βάση στην Ελλάδα

Τρυφών: Το clawback τιμωρεί τις εταιρείες που έχουν παραγωγική βάση στην Ελλάδα
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ/CNN Greece

Σταθερό περιβάλλον και εξορθολογισμό του συστήματος, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, αλλά και να υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα των εταιρειών, ζητά η φαρμακοβιομηχανία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρυφών, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) για το clawback.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισήμανε ότι πρέπει γρήγορα να πάμε σε λύσεις, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού και της ενέργειας, που έρχονται μετά από τη δεκαετή κρίση και στη συνέχεια την πανδημία.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους βασικούς κλάδους που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα.

Ήδη, οι ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταθέσει σημαντικές επενδυτικές προτάσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το clawback τιμωρεί τον κλάδο και ειδικά τις εταιρείες που έχουν παραγωγική βάση στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τρύφων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποκατάστασης φθηνότερων φαρμάκων, που λόγω χαμηλής τιμής φεύγουν από την αγορά, από άλλα ακριβότερα. Μάλιστα, φέτος η πολιτεία "χάνει" 25 εκατ. ευρώ λόγω της υποκατάστασης. Ζήτησε δε λύσεις, ώστε το φαινόμενο να σταματήσει.

Τέλος, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην κακή χρήση των ΑΜΚΑ, αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα των ανασφάλιστων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές, μπαίνει σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, μετά και τις εξαιρέσεις που έθεσε το υπουργείο Υγείας.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε να εξευρεθούν κονδύλια από άλλους κωδικούς, ώστε να καλυφθεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ