ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκηνώσεις δήμου Αθηναίων: Παιχνίδι και δημιουργία μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Κατασκηνώσεις δήμου Αθηναίων: Παιχνίδι και δημιουργία μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον
Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται στον Αγ. Ανδρέα, 30 χ.λ.μ από την Αθήνα, και περιλαμβάνουν δραστηριότητες που ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν τα παιδιά Δήμος Αθηναίων

Πηγή χαράς και δημιουργίας αποτελούν για παιδιά ηλικίας 6 - 15 ετών, οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων που ανοίγουν πάλι τις πύλες τους φέτος το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια αναστολής λειτουργίας λόγω covid.

Οι κατασκηνώσεις επαναλειτουργούν δωρεάν και χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για όλα τα παιδιά και για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 σε μια πευκόφυτη έκταση 240 στρεμάτων στον Άγιο Ανδρέα με όλους τους κανόνες πυρασφάλειας, και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την πανδημία.

Τα παιδιά, όπως μας εξηγεί ο Νίκος Βαφειάδης αντιδήμαρχος Παιδείας και ψηφιακής πολιτικής, υπεύθυνος για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να νοιώθουν ασφαλή, καθώς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα:

«Φέτος η προστασία θα γίνεται με καπνίχνευση, με drones που θα ελέγχουν την ασφάλεια των κατασκηνώσεων, ενώ πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται σε μόνιμη βάση μέσα στην κατασκήνωση, με δύο υδροφόρες μέσα και άλλες δύο έξω σε 24ωρη βάση».

Πρόσφατα ο δήμος Αθηναίων προέβη σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και πλέον «πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας και ασφάλειας, ενώ ο εξοπλισμός που εξυπηρετεί τους φιλοξενούμενους ανανεώθηκε πλήρως».

Όσον αφορά την πανδημία, η κατασκήνωση λειτουργεί με όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ενώ για προσωπικό, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τεστ covid μέσα στην κατασκήνωση, από εξιδεικευμένο προσωπικό, γιατρούς, ή νοσηλευτές, τους οποίους διαθέτει. Τις επόμενες ημέρες αναμένονταικαι οι ακριβείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις από τους δήμους της Αττικής

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές για φιλοξενία στην κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα στο https://camps.cityofathens.gr έληξαν την περασμένη Τετάρτη. Καμία από τις αιτήσεις, ακόμα και από άλλους δήμους της Αττικής δεν απορρίπτεται όπως μας λέει ο κ. Βαφειάδης. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και ήδη για την πρώτη περίοδο έχουν υποβληθεί 700 αιτήσεις που θα εγκριθούν όλες.

«Γίνονται δεκτές οι αιτήσεις γονέων που δεν είναι κατά ανάγκη δημότες του Δήμου Αθηναίων. Φιλοξενούμε και παιδιά και από άλλους δήμους, παιδιά από την Ουκρανία, παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από το δήμο Βριλλησίων, παιδιά απόρων οικογενειών από το δήμο Αχαρνών, τέκνα υπαλλήλων του δήμου Χαλανδίου, παιδιά από το δήμο Αγ. Αναργύρων Καματερού, υπαλλήλων δικαστικών του Πειραιά, τοξικοεξαρτημένων γονέων από τον ΟΚΑΝΑ, από το ίδρυμα Χατζηκώστα, παιδιά συνόδευτα που βρίσκονταν σε κίνδυνο φυλετικής προέλευσης του σωματείου ΣΜΑΝ», μας λέει ο κ. Βαφειάδης.

Οι παιδικές εξοχές του Δήμου Αθηναίων κατά τους θερινούς μήνες, για 3 περιόδους των 15 ημερών, έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν ανά περίοδο 1.200 παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών αγόρια και κορίτσια, ομαδάρχες και κοινοτάρχες ενώ καθ' όλη την διάρκεια του έτους διατίθεται σε συλλόγους, αθλητικούς ομίλους, σχολεία και αποστολές από ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες για μονοήμερες ή πολυήμερες δραστηριότητες. Την 4η περίοδο οι κατασκηνώσεις φιλοξενούν τα Παιδιά Συλλόγων Α.μεΑ και τους συνοδούς τους για 10 ημέρες. Την 5η περίοδο φιλοξενεί την τρίτη ηλικία.

Συγκεκριμένα, η πρώτη περίοδος ξεκινάει για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από 27 Ιουνίου - 11 Ιουλίου, η δεύτερη περίοδος για παιδιά της ίδιας ηλικίας από 14 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου και η τρίτη περίοδος για παιδιά ηλικίας από 13 έως 15 ετών από 31 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου.

Δημιουργικές δραστηριότητες και πολύ παιχνίδι

Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται στον Αγ. Ανδρέα, 30 χλ.μ από την Αθήνα, και περιλαμβάνουν δραστηριότητες που ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν τα παιδιά.

Υπάρχουν δραστηριότητες, όπως ρομποτική, χειροτεχνίες, κολάζ ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικά παιχνίδια, γήπεδο 11 επί 11, γήπεδα μπασκετ, βόλευ, δύο πισίνες, μουσική, χορό, σκάκι, διαγωνισμοί, ποδηλασία, αστρονομία, προβολή ταινιών, περιβαλλοντολογική εκπαίδευση, εκπαίδευση κυκλοφοριακής αγωγής, εκπαιδευτικές ταινίες, παιχνίδια φαντασίας και περιπέτειας. Τα γεύματα είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ το προσωπικό που αποτελείται από συνολικά 300 άτομα. Γιατροί, νοσηλευτές, ναυαγοσώστες, φύλακες, και ομαδάρχες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την ψυχαγωγία των παιδιών. Επίσης οι μικροί κατασκηνωτές, αν θελήσουν μπορούν να κάνουν μπάνιο καθημερινά στη θάλασσα της Νέας Μάρκης με το λεωφορείο της κατασκήνωσης.

Το συνολικό κόστος λειτουργίας της κατασκήνωσης, ανέρχεται στο ποσό των 700.000 μαζί με τη μισθοδοσία για το προσωπικό και βαραίνει εξ ολοκλήρου το δήμο Αθηναίων.

Τί πρέπει να έχει το παιδί στην κατασκήνωση - Απαγορεύονται τα κινητά

Τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, καπέλο, μπλουζάκια, σορτς, κάλτσες, εσώρουχα, για 15 ημέρες, ρούχα γυμναστικής, πουλόβερ, ζακέτα, μπουφάν, αντιανεμικό, αθλητικά παπούτσια, πιζάμες, πετσέτες προσωπου και σώματος, ηδη ατομικής υγιεινής, βούτσα μαλλιών, σακούλες για άπλυτα, μαγιό, πετσέτα θαλάσσης, αντιντιλιακό, σαγιονάρες, προστατευτικές μάσκες για όλες τις ημέρες φιλοξενίας, προαιρετικά, παχνίδια, μαρκαδόρους, φωτογραφικές μηχανές. Τα ρούχα πρέπει να είναι μαρκαρισμένα με το όνομά τους. Δεν επιτρέπονται κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν να βλέπουν τα παιδιά τους στο επισκεπτήριο κάθε Κυριακή ενώ για τη προστατευτική μάσκα, ισχύει η ισχυρή σύσταση του ΕΟΔΥ.

Οι γονείς για απορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210825611 και για τις κατασκηνώσεις 2294090446-7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ