ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Δύσκολη νύχτα στον Κρεμαστό - Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Φωτιά στην Εύβοια: Δύσκολη νύχτα στον Κρεμαστό - Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Σκληρή μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις INTIME NEWS ((Φωτογραφία αρχείου)

Ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο έχουν να αντιμετωπίσουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον Κρεμαστό Ευβοίας του δήμου Κύμης. Λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή από τις Αρχές για την προληπτική εκκένωση του χωριού Κρεμαστός, ενώ ενεργοποιήθηκε και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, με την υπηρεσία να αποστέλλει τη σχετική εντολή προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την περιοχή.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο με αντίστροφη χρονολογική σειρά

Ώρα 23:29: Ενισχύονται από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας. Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Πηγή φωτογραφίας: evima.gr

Αυτήν την ώρα στο πλαίσιο του Συντονιστικού που συνεδριάζει ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Ώρα 22:00: Ενισχύονται κι άλλο οι δυνάμεις που επιχειρούν στην φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον Κρεμαστό Ευβοίας του δήμου Κύμης με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσής του. Συγκεκριμένα, συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε πως δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων μας.

«Η φωτιά στον Κρεμαστό έχει μεγάλο μέτωπο και ο αέρας παραμένει δυνατός. Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν από όλες τις πλευρές του μετώπου και υποστηρίζονται από υδροφόρες και χωματουργικά της Περιφέρειας και του Δήμου. Δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων μας», δήλωσε ο κ. Σπανός.

Ώρα 21:30: Κι ενώ όλα έδειχναν πως αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τον Κρεμαστό,σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το evima.gr, ένα νέο μεγάλο μέτωπο φαίνεται πως απειλεί εκ νέου το χωριό, καθώς βρίσκεται μία «ανάσα» από το χωριό.

Την ίδια ώρα οι άνεμοι έχουν δυναμώσει ξανά, όπως αναφέρουν πολίτες που συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα εναέρια αποχώρησαν λίγο πριν από τις 21:30, όταν έπεσε το σκοτάδι. Οι κυρίες επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στο ανατολικό μέτωπο, νοτιοανατολικά από τον Κρεμαστό. Εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ώρα 20:30: Οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το ανατολικό μέτωπο, ενισχύονται από πυροσβεστικά της Στερεάς Ελλάδας.

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς σύμφωνα με πληροφορίες από το evima.gr, τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε σε δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να πάθει διάστρεμμα.

Ώρα 20:00: Το ένα μέτωπο (δυτικό) είχε οριοθετηθεί και το χωριό δεν κινδύνευε. Οι κύριες δυνάμεις επιχειρούσαν στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπήρχαν ενεργές εστίες.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι' αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

Ώρα 19:00: Εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Ώρα 18:00: Η πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ευβοίας, Σοφία Νικολάου, αφού ήρθε σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Δημά, επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου ζητώντας την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με εναέρια Μέσα.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας ο Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η φωτιά βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Κρεμαστός και από κοινού με τον διοικητή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και τον αντιδήμαρχο εξετάζουμε σχέδιο εκκένωσης του χωριού καθώς η φωτιά κινείται προς τα πρώτα σπίτια και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Την ίδια στιγμή, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην για τη διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ