ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Στη «μάχη» τα εναέρια μέσα - Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στην Εύβοια: Στη «μάχη» τα εναέρια μέσα - Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο
Δεν απειλείται οικισμός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Μεγάλη μάχη με την φωτιά στην Εύβοια έδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να μην επεκταθεί στην περιοχή Γαία. Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη ωστόσο έχει καλύτερη εικόνα από χτες, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή

«Έχουν μείνει κάποιες μικρές και διάσπαρτες εστίες που οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται εδώ προσπαθούν να περιορίσουν» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου Κώστας Δημάς, καθώς όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «είμαστε σε πολύ καλή θέση και ο μόνος προβληματισμός μας είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και πάλι στην περιοχή».

Μάλιστα υπογραμμίζει πως «από χθες το βράδυ είχε "κυκλωθεί" το μέτωπο και ουσιαστικά λαμβάνονταν μέτρα για να μην επεκταθεί η φωτιά».

Ήδη με το πρώτο φως της μέρας βρέθηκαν στην περιοχή 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα και συνέχισαν την από αέρος μάχη για να αποτρέψουν κάθε πιθανή επέκταση της φωτιάς σε δύσκολη και απόκρημνη περιοχή.

Παράλληλα από χθες αργά το βράδυ βρίσκονται περισσότεροι από 150 πυροσβέστες, 32 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όπως επίσης και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ συμμετέχουν εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή, υδροφόρα οχήματα από δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

Προληπτική εκκένωση χωριού

Η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 14.00 χθες Σάββατο σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό Ευβοίας και λίγο πριν από τις 19.00 στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι.

«Δόθηκε μάχη για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέτωπα και να μπορέσουμε να φέρουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις κοντά στο μέτωπό της φωτιάς. Αυτή τη μάχη φαίνεται πως την κερδίσαμε προς το παρόν και μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς ενώ ακριβώς την ίδια εκτίμηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως «μπορέσαμε και κρατήσαμε το μέτωπό της φωτιάς μακριά από τον οικισμό και απομακρύναμε με αυτό τον τρόπο την απειλή».

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις φλόγες εκεί που τις έχουμε τώρα εγκλωβίσει μέχρι το πρωί».

Παράλληλα και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο οποίος συντόνισε τις επόμενες κινήσεις στο Συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο χωριό Κρεμαστός, «λίγο μετά τις 20.00 η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν τρομακτική καθώς δεν είχαμε τρόπο να προσεγγίσουμε τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, αλλά μπορέσαμε και κρατήσαμε τις φλόγες μακριά από το χωριό περίπου σε απόσταση 700 μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Συγχρόνως περιορίσαμε τα μέτωπα και με τις επίγειες δυνάμεις, τα μηχανήματα και τους εθελοντές μπορέσαμε να περιορίσουμε την φωτιά, με συνέπεια να είμαστε αισιόδοξοι ότι αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στη νύχτα θα μπορέσουμε με το πρώτο φως της μέρας με τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων να την ελέγξουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ