ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Καυτό 4ήμερο με λίβα, 40αρια, αλλά και καταιγίδες

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Καυτό 4ήμερο με λίβα, 40αρια, αλλά και καταιγίδες
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Πέμπτη με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ένα δύσκολο τετραήμερο με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης του καλοκαιριού, που θα στείλει τον υδράργυρο στα ύψη και θα συνοδεύεται από καυτούς ανέμους αλλά και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, ξεκινά από αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη με τον οποίο συνομίλησε το CNN Greece, αυτό το κύμα ζέστης θα είναι σχετικά σύντομο γι' αυτό και δεν χαρακτηρίζεται ως καύσωνας, και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο, θα χαρακτηριστεί από υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα θα πνέουν καυτοί άνεμοι -κυρίως στα ανατολικά, από τα οποία δεν εξαιρείται η Αττική- οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως λίβας, με συνέπεια όπως μας λέει ο κ. Μαρουσάκης, οι περιοχές αυτές να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, αυτό το 4ήμερο.

«Από αύριο αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία, με το θερμόμετρο να δείχνει 35-37 βαθμούς στα ανατολικά και ηπειρωτικά τμήματα και η κορύφωση αυτού του ισχυρού κύματος ζέστης - γιατί δεν μπορεί να χαρακηριστιστεί ως καύσωνας αφού δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια - θα είναι την Πέμπτη που θα είναι η πιο θερμή ημέρα» μας λέει ο κ. Μαρουσάκης.

Την Πέμπτη θα δούμε στην περιοχή της Θεσσαλίας της κεντρικής Μακεδονίας και Βοιωτίας, τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμα και τους 40 βαθμούς. Στην Αττική αύριο θα φθάσει τους 35-37 βαθμούς και 37-38 μέχρι και την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρχίσει να πέφτει πρώτα από τα δυτικά για να υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο και στις υπόλοιπες περιοχές στους 35-36 βαθμούς.

Ισχυρές καταιγίδες και λίβας

Από την συνολική εικόνα δεν απουσιάζουν και οι καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την Πέμπτη το απόγευμα θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες στα βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στην Αν. Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Αιγαίο όπου μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

«Παράλληλα, ισχυροί άνεμοι κυρίως στα ανατολικά, που θα έχουν χαρακτηριστικά λίβα, θα πνέουν βορειοδυτικοί κοντά στα 6 μποφόρ και αυτό ενέχει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών χωρίς να εξαιρείται και η Αττική από τον κίνδυνο. Κατά τόπους θα φυσάει λίβας από αύριο μέχρι και την Παρασκευή», μας λέει ο μετεωρολόγος.

Ο κ. Μαρουσάκης για την Πέμπτη και Παρασκευή που θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, συστήνει στους πολίτες άφθονα υγρά, ενημέρωση για τους κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή μετακινήσεων τις θερμές ώρες, ιδιαίτερα για όσους έχουν πρόβλημα υγείας.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο καύσωνας

Στα ύψη θα φτάσει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα, το πρώτο κύμα καύσωνα που χτυπά τη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πιο αναλυτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει:

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας:

Την Τετάρτη (22-06-2022) τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (23-06-2022) τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (24-06-2022) και το Σάββατο (25-06-2022) η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (26-06-2022) προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές:

Το τριήμερο Τετάρτης - Παρασκευής τους 33 με 35 βαθμούς με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο.

Ο καιρός στην Αττική

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη (23-06-2022) από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Ο καιρός από την ΕΜΥ

Αναλυτική πρόβλεψη για σήμερα:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 21-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια 6 και βαθμιαία στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 36, ενώ στη Θεσσαλία τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 22-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 23-06-2022

Στη Μακεδονία, τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 39 και στη Θεσσαλία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 24-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ανατολικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και βαθμιαία στο κεντρικό - νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σάββατο 25-06-2022

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό - νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα νότιοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ