ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας: Έφεση άσκησε η εισαγγελέας για το αδίκημα του βιασμού

Πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας: Έφεση άσκησε η εισαγγελέας για το αδίκημα του βιασμού
Ο πρώην προπονητής ιστιοπλοϊας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί βαρύτερη ποινή από αυτή στην οποία καταδικάστηκε INTIME / (Φωτογραφία αρχείου)

Έφεση κατά τους σκέλους της πρόσφατης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που αθώωσε -κατά πλειοψηφία- τον πρώην προπονητή ιστιοπλοϊας από το αδίκημα του βιασμού ανήλικης αθλήτριας του άσκησε η εισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Τσάλη.

Κατόπιν αυτού, ο καταδικασθείς μόνο για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, σε 13ετή κάθειρξη, θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος στη δευτεροβάθμια δίκη του, με το αδίκημα του βιασμού σε βάρος της αθλήτριας του πριν από 11 χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 12 ετών.

Δηλαδή θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να του επιβληθεί βαρύτερη ποινή από αυτή στην οποία καταδικάστηκε, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Η εισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Τσάλη, στην έφεσή της επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, για τη στοιχειοθέτηση του βιασμού δεν απαιτείται απαραίτητα η ενεργή αντίσταση του θύματος.

Αρκεί δηλ. η πράξη να έγινε, παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του. Ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή του αιφνιδιασμού ή ακόμη των εξασθενημένων σωματικών δυνάμεων του ώστε να θεωρεί ανέφικτη ή μάταιη την αντίσταση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η ανήλικη αθλήτρια ζούσε σε ένα καθεστώς φόβου για τη ζωή τη δική της και της οικογένειάς της από τον κατηγορούμενο ο οποίος την τρομοκρατούσε αλλά και τη χειραγωγούσε απόλυτα.

Από το 2010, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, ο προπονητής, ασκούσε βία σωματική και λεκτική στο κορίτσι και το απειλούσε ότι εάν μιλούσε, θα σκοτώσει το ίδιο ή την οικογένειά του.

Έτσι, η παθούσα που ήταν ακόμη παιδί, παρότι αρχικά κολακεύτηκε από την προσέγγισή του, λεκτική και σωματική, εν τούτοις γρήγορα ο κατηγορούμενος «την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η ανήλικη λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους, χωρίς να μπορεί να του φέρει ασκήσει αντίσταση».

Στην πραγματικότητα, χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της, σημειώνει η εισαγγελέας η οποία επισημαίνει παράλληλα πως η αθλήτρια «δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις αλλά περιέγραψε πραγματικά γεγονότα».

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό «δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών, καθώς ελάμβανε και πριν χορηγίες. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ